DomovNaši krajiDOGOVOR PODPISAN: Šmarska cesta kmalu bolj pretočna

DOGOVOR PODPISAN: Šmarska cesta kmalu bolj pretočna

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V prostorih Mestne občine Koper so danes koprski župan Boris Popovič, infrastrukturni minister Peter Gašperšič, direktor Direkcije za infrastrukturo RS Damir Topolko, predsednik uprave Darsa dr. Tomaž Vidic in član uprave Darsa Vili Žavrlan podpisali dogovor o aktivnostih za izvedbo investicijskih posegov na Šmarski cesti v Kopru.

Z leve proti desni: Vili Žavrlan, član uprave Darsa, dr. Tomaž Vidic, predsednik uprave Darsa, Boris Popovič, župan MOK, Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, Damir Topolko, direktor Direkcije za infrastrukturo. Foto: VR

Podpisani dogovor pomeni uradni začetek aktivnosti, ki predvidevajo ureditev krožišč ter izgradnjo nadvozov in podhodov, s katerimi bi razbremenili cestno povezavo, ki predvsem v poletnih mesecih slovi po velikih zastojih. Zastoji povzročajo nevšečnosti tako občanom in občankam Kopra kot tudi vsem obiskovalcem mesta. Na novo urejena prometna infrastruktura bi razbremenila tudi povezavo med  Slovenijo in Hrvaško.

Predvideni ukrepi bodo izboljšali pretočnost in varnost udeležencev v prometu

Ob podpisu je župan Mestne Občine Koper Boris Popovič izpostavil, da na obravnavani cesti zlasti v poletnih mesecih prihaja do pogostih zastojev, ki bodo z izgradnjo predvidenih rešitev odpravljeni oziroma bodo neprimerno manjši. Prepričan je, da bodo ukrepi bistveno izboljšali življenje okoliških prebivalcev in obiskovalcev Kopra.

Ukrepi bodo izboljšali pretočnost in varnost udeležencev v prometu. Foto: VR

Izgradnja nove prometne infrastrukture na treh lokacijah

Umestitev nove prometne infrastrukture je predvidena na treh lokacijah, zajemala naj bi namreč ureditev krožišč pri Slavčku, Indeju in Mercatorju. Z ukrepi bi se na omenjenih mestih izboljšala pretočnost in prometna varnost.

Koprski župan je podrobneje obrazložil načrtovane ukrepe. Foto: Vojko Rotar

Župan Boris Popovič je zbranim podrobneje obrazložil načrtovane ukrepe. “Uredili bi že obstoječe krožišče pri Mercatorju ter uredili podvoz za lokalni promet. Ob srednji šoli je načrtovan podhod za pešce, ob Indeju pa je predvideno krožišče z dvema nadvozoma. Za ureditev prometne infrastrukture pri Slavčku je več variant in so še stvar dogovora,je podaril koprski župan.

S podpisom dogovora začetek aktivnega reševanja obremenjenosti lokalnih cest. Foto: Vojko Rotar

Večjih zapletov pri izvedbi ne gre pričakovati

Posebnih zapletov pri umeščanju v prostor koprski župan Boris Popovič ne pričakuje, saj so predvidena dela zgolj rekonstrukcija že obstoječe cestne povezave, prav tako na predvidenih gradbiščih ni spornih zemljišč.

Župan Mestne občine Koper pričakuje, da bo krožišče pri Mercatorju, ki ima v projektu prioriteto, predano v uporabo že v dveh letih. *