DomovNaši krajiDolg pas odpadkov, ki se vije od Izole do Kopra pospešeno odstranjujejo

Dolg pas odpadkov, ki se vije od Izole do Kopra pospešeno odstranjujejo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Po včerajšnjem dogajanju na morju in obvestilu, da iz smeri Strunjana proti Kopru plava ogromna količina odpadne plastike (vrečke, stiropor, plastenke) in drugih smeti so bile obveščene tudi pristojne službe Mestne občine Koper in Marjetice Koper. V stalni pripravljenosti so ves popoldne bili tudi pristojni z Uprave za pomorstvo, Svom-a, Gasilske brigade Koper in Luke Koper, ki so na terenu aktivni tudi ves današnji dan.

Že od včeraj zgodaj popoldne so torej na terenu prisotni tudi delavci Marjetice Koper, ki naplavljene smeti, odpadno plastiko in druge odpadke sproti ročno čistijo z obale. Včeraj so tako nesnago odstranjevali v Žusterni in vzdolž obalnega pasu do Izole, danes pa čistilna akcija poteka tudi na mestnem kopališču.

“Včeraj smo bili obveščeni o naplavinah, ki jih je na obalo naneslo morje. Dežurne službe Marjetice Koper so tako že včeraj do poznega večera odstranjevale odpadke na območju vzdolž obalnega pasu, do katastrske meje z Občino Izola. Podobno je tudi danes, ko bodo dežurne ekipe skozi ves dan na istih lokacijah, saj morje odpadke naplavlja sproti. Po zadnjih podatkih smo odstranili približno štiri samonakladalne kontejnerje nesnage,” je za eKoper povedal Zdravko Savič iz Marjetice Koper.

Prijavi katastrofe so se nemudoma odzvali tudi na Upravi za pomorstvo, kjer so bili o pasu plavajoče odpadne plastike obveščeni že dan pred tem. Kot so povedali za eKoper, so si zadevo ogledali tudi na terenu, a niso ničesar našli, saj naj bi nesnaga plavala pod površjem. Včeraj je bila zgodba drugačna, zato so se tako pomorska uprava kot tudi Svom z več plovili odpravili v akcijo, na terenu so bili tudi danes zjutraj in čistili plavajočo odpadno plastiko.

Marjetica Koper je do danes napolnila približno 4 samonakladalne kontejnerje nesnage.

Med tistimi, ki so priskočili na pomoč so tudi člani društva Naredi nekaj za naravo (NNN), ki so v roke prijeli vesla in na supih samo včeraj nabrali za en samonakladalni kontejner nesnage.

Čeprav so se vse službe odzvale v roku nekaj ur, pa še vedno ostaja neznano, kaj je razlog za tovrstno količino smeti v slovenskem morju. Ugibanja so različna, na spletnem portalu Ciklon ugotavljajo, da naj bi odpadke nanesla reka Pad. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi prav reka Pad v Jadransko morje nanašala 90 ton odpadkov na dan, kar znaša 32.850 ton odpadkov na leto oziroma zastrašujočih 3.460 samonakladalnih kontejnerjev.

Na Marjetici Koper bodo tako v kratkem nabavili posebno plovilo, s katerim bodo lahko ob obali in tudi v globjih vodah  še bolj učinkovito opravljali tedenske akcije čiščenja obale ter ukrepali ob morebitnih izrednih razmerah, kot je bil ta.