DomovKulturaDoživite Istro s Homo na plac

Doživite Istro s Homo na plac

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski Prešernov trg bo vsako nedeljo v juliju, avgustu in septembru, od 9.30 dalje, prizorišče igranega prikaza istrskega trgovanja ter prodaje izdelkov na tržnici – Homo na plac, katerega namen je oživeti stare običaje, popestriti dogajanje v mestnem jedru, domačinom in obiskovalcem Kopra pa prikazati del istrske zgodovine in bogatega izročila.

Homo na plac se ta mesec znova vrača na Prešernov trg v Kopru, nekdaj osrednji trg v mestu, kjer se nahajajo danes edina ohranjena mestna vrata, vrata Muda, ki so bila del obzidja in včasih tudi edini vhod v Koper po kopnem. Prav na tem trgu je že v preteklosti svoj prostor imela živahna tržnica, na kateri so od zgodnjih jutranjih ur trgovali z najrazličnejšimi izdelki in pridelki.

Prireditev Homo na plac je zanimiva za lokalne obiskovalce in turiste, ki k nam prihajajo z velikimi potniškimi ladjami, saj z igranimi skeči na avtentičen način prikazujejo dogajanje na mestni tržnici, od prodajanja in kupovanja, do medsebojnih odnosov med ljudmi, posledično pa omogoča tudi prodajo izdelkov na stojnicah. Igra je v celoti izpeljana v istrskem narečju, kar gledalcem približa istrsko kulturo.