DomovNaši krajiDvori: učna pot “Od sadeža do sadeža”

Dvori: učna pot “Od sadeža do sadeža”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vaščani Dvorov so v želji po predstavitvi naravnih danosti, ki jih ponuja slovenska Istra vzpostavili učno pot “Od sadeža do sadeža”, ki je nastala pod okriljem Društva za ohranjanje istrske tradicije.

Glavni cilj učne poti je spoznavanje avtohtonih rastlin, ki jih uporabljamo v kulinarične in zdravilne namene. Učna pot skozi Dvore je torej zasnovana tako, da se na njej spoznavamo z drevesnimi vrstami, katerih plodovi so hrana za ljudi ali živali.

Potek učne poti

Učna pot poteka po obstoječih javnih poteh in kolovozih. Iz Dvorov se tako odpravimo po kolovozni poti na vzhodnem pobočju, imenovanem Peski, in se nato spustimo na dno Movraške vale. Tam se nahaja najnižja točka, Pučič. Od tu se pot nadaljuje proti Vidmu, in sicer po nekdanji cestni povezavi Dvorov s Hrvaško in nato po kolovozni poti nazaj do Dvorov. Da se na učni poti ne bi izgubili, so jo krajani označili z lesenimi tablami, na katerih so zapisana tudi imena dreves, ki jih lahko občudujete.

dvori
Na učni poti so table s ključnimi informacijami za obiskovalce. Foto: Društvo Dvori

Drevesa, tihi pričevalci zgodovine

Na učni poti lahko vidite drevesa, kot je bela murva, oreh, črni bezeg, figa, skorš, lesnik, oljka črnica, mandljevec, divja češnja, navadna nešplja, rumeni dren, šipek, enovratni glog in še mnoga druga.

Ena najbolj redkih in zanimivih je prav bela murva. Na Primorskem se je razširila v 19. stoletju zaradi gojenja sviloprejk, ki so jih hranili prav z njenimi listi. Med hišami na Dvorih je še nekaj mogočnih dreves bele murve, ki pričajo o naši bogati zgodovini. Iz njenih plodov so nekoč kuhali žganje, primerna pa je bila tudi za predelavo v različne sirupe in marmelade. *