DomovNaši krajiTradicionalni krst mladega vina

Tradicionalni krst mladega vina

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Grešni mošt se je spremenil v žlahtno kapljico, ki smo jo včeraj krstili v Vinakopru. V veselem vzdušju je mlado vino krstil znani slovenski igralec Boris Kobal. Krsta mladega vina se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Martinovo ali god svetega Martina iz Toursa praznujemo 11. novembra. Na ta dan se v številnih evropskih državah na različne načine spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta lahko skril svojo revščino.

Martinovanje
Martinovanje. Foto: ekoper.si

Dan svetega Martina ali praznik vina

V Sloveniji in na Hrvaškem se dan svetega Martina praznuje kot praznik vina. Do tega dne naj bi bil mošt grešno novo vino, ki se ob blagoslovu spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Tako je včeraj mlado vino v vlogi škofa krstil priznani slovenski igralec Boris Kobal.

Botra malvazije in refoška izberejo vsako leto

Pod botrstvo vinu se je zapisalo že 36 botrov, dva botra sta bila izbrana tudi letos. Botri prihajajo z različnih področij, od gospodarstva do kulture in zabave.

Letošnja botra vina sta Robert Fakin in Barbi Močivnik, ki sta zaprisegla z besedami: “Slovesno obljubljam, da bom spremljal/-a razvoj in pot svojega krščenca refoška/malvazije 2016 Vinakoper.”

Martinovanje
Nevijo Pucer. Foto: ekoper.si

Goste sta pozdravila predsednik uprave Vinakopra Nevijo Pucer in glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidan. Nekaj besed je prisotnim namenil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

img_2262
Podžupan MOK Peter Bolčič. Foto: ekoper.si

“Počaščen sem, da sem danes lahko z vami tukaj. Upam, da boste danes uživali ob tej žlahtni kapljici, ki jo ljudje pijemo že stoletja,” je navzoče nagovoril podžupan Peter Bolčič. *