DomovNaši krajiEkološko v CMK-ju: Kako je družina Maje Nagode prenehala ustvarjati odpadke?

Ekološko v CMK-ju: Kako je družina Maje Nagode prenehala ustvarjati odpadke?

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Maja Nagode je najbolj slavna slovenska „zerowasterka“ oz. oseba, ki ne ustvari praktično nič odpadkov. „V celem letu jih imamo morda za majhno vrečko,“ je o količini odpadkov, ki jih ustvari njena štiričlanska družina iz Logatca, povedala Maja Nagode, ki je v Centru mladih Koper izvedla prvo od štirih praktičnih delavnic, na katerih se bomo naučili, kako ustvariti manj odpadkov in predvsem kako prispevati k ohranjanju narave in naravnih virov.

Maja Nagode je do novega načina življenja prišla po čisto naravni poti. Kot sama pravi, do pred nekaj leti ni bila niti sama pretirano soočena z realno problematiko odpadkov, vendar se je v času njene prve nosečnosti vse spremenilo.

Nosečnost spremenila njen način razmišljanja

Čakala sem svojega otroka in sem se ozrla naokoli. Plenice so narejene iz plastike, polne strupenih snovi. Prav tako flaške za mleko, večina oblačil. Hrana je v veliko primerih v stiku s plastiko in potrošniki nič ne vemo o tem, ali njene delčke tudi pojemo. Vprašala sem se, kako je možno, da tako majhno bitje, kot je dojenček, izpostavim vsem tem nevarnostim in sem se odločila nekaj narediti,“ pove Maja, ki je svoje življenje obrnila na glavo in pri tem postala zmagovalka. Danes v družini porabijo manj denarja, živijo in jedo bolj zdravo.

„Gre za preproste spremembe. Odrekli smo se hrani v embalaži. Kupujemo preverjene prehrambene izdelke. Jogurte ali mleko nam v stekleni embalaži dostavi lokalni kmet. Prav tako dobimo naraven kruh. V trgovino hodim s svojo stekleno embalažo in skoraj izključno uporabljam trgovine, ki prodajajo izdelke brez embalaže. Plastiki smo se popolnoma odpovedali. Zelo pazimo tudi na poreklo izdelkov. Moji otroci ne bodo nikoli jedli čokolade, ki ni izdelana iz „fair trade“ kakava. Fair trade je posebna oznaka, ki potrjuje, da kakav ni bil pridobljen z izkoriščanjem otrok,“ nadalje pojasnjuje Maja, ki izpostavlja, kako je sodoben človek postal skoraj odvisen od embalaže.

Zakaj kupovati nove stvari, ko pa so v obtoku še uporabne?

Podala je primer plastičnih vrečk. Samo z enim nakupom jih v trgovini lahko naberemo tudi deset. Temu bi se lahko izognili z vrečkami za večkratno uporabo, ki jih lahko izdelamo tudi sami.

Veliko oblačil je izdelanih iz poliestra ali drugih sintetičnih materialov, ki med pranjem spuščajo mikrovlakna. Ta pristanejo v morju, nato v prehrambeni verigi rib in nato na naših krožnikih. Zato Maja svetuje pametne nakupe oblačil, ki so narejena iz kakovostnih materialov. „Ne morete verjeti, kaj vse se dobi v „second hand“ trgovinah oz. trgovinah, ki prodajajo rabljena oblačila. Čisto nove stvari. To je mentaliteta brez odpadkov. Zakaj kupovati nove stvari, ko pa so v obtoku še uporabne? V hierarhiji „zero waste“ filozofije je zmanjšanje potrošnje na prvem mestu,“ razlaga Maja.

Naslednja delavnica bo namenjena izdelavi naravnih čistil

V čistilih za dom so strupi in nevarne snovi, mi pa sploh ne pomislimo na to, da so lahko izredno škodljiva za ljudi, okolje in živali. Deklaracije na izdelkih so tako spisane, da povprečen uporabnik nima niti najmanjše možnosti, da bi vedel, kaj kupuje in kakšen je vpliv teh čistil na okolje.

Zato Maja Nagode naslednjo sredo, 3. maja 2017, pripravila delavnico, na kateri se bomo naučili, kako iz nekaj naravnih sestavin doma izdelati naravna čistila. Delavnica v Centru mladih Koper začne ob 18. uri in je brezplačna. *