DomovNaši krajiMestna občina Koper je energetsko najbolj učinkovita občina

Mestna občina Koper je energetsko najbolj učinkovita občina

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na današnji konferenci energetskih menedžerjev iz lokalnih skupnosti, industrije in podjetniškega sektorja, ki je potekala v hotelu Mons v Ljubljani prejela naziv Energetsko najbolj učinkovita občina. V imenu Mestne občine Koper je priznanje prevzel vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na MOK Timotej Pirjevec.

“Do leta 2018 bomo s pomočjo sofinanciranja ministrstva za infrastrukturo, v naši občini energetsko temeljito prenovili 10 objektov, je izpostavil Timotej Pirjevec in spomnil, da se v Mestni občini Koper nahajata tudi dve sončni elektrarni, in sicer v vrtcu Markovec, in v vrtcu Pobegi.

Sanirani javni objekti predstavljajo objekte z naprednimi tehnologijami tako na področju učinkovite rabe energije kot s sistemi za izrabo obnovljivih virov (toplotna črpalka, sončna elektrarna, kotli na lesno biomaso) ter prezračevanja (rekuperacija, senzorji).

Zaupal nam je tudi, da so na Mestni občini Koper sklenili energetsko pogodbeništvo s podjetjem Petrol in tako obnovili kar 16 kotlovnic z obnovljivimi viri energije. Z ustrezno rekuperacijo zraka in senzoristiko kotlarn, so na Mestni občini Koper dosegli, da lahko merijo temperaturo v kar 30 različnih objektih. Poleg merjenja temperature, merijo tudi porabo energije, ki je potrebna za proizvodnjo toplote.

Foto: eKoper

V vseh tridesetih objektih izvajajo tudi energetsko knjigovodstvo, kar pomeni, da na občini v realnem času vidijo kolikšna je poraba energentov po objektih. V zadnjih treh letih tako opažajo, da se je poraba toplote zmanjšala za 25 odstotkov.

Dejanski strošek nakupa energije v javnih stavbah se je zmanjšal za 25 odstotkov, skupaj z upoštevanjem plačila storitve (zagotavljanja prihrankov energije) pa je dejanski letni prihranek občine 10 odstotkov, kar znaša 100.000 evrov, je za eKoper povedal Timotej Pirjevec.

Mestna občina Koper, ki je tako slavila v kategoriji mestnih občin, ima med drugim sistematičen in dosleden pristop k energetski učinkovitosti in uvajanju obnovljivih virov energije. Velik poudarek pa ima tudi na povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru.

Poleg Mestne občine Koper so priznanja za energetsko učinkovite občine prejele še občina Bovec v kategoriji manjših občin, občina Medvode v kategoriji srednje velikih občin, občina Divača pa je prejela priznanje za dolgotrajno sistematično delo na tem področju.