DomovNaši krajiFestival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo ponudil več kot 170 vzorcev malvazij

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo ponudil več kot 170 vzorcev malvazij

KulturaNaši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, v Hotelu Slovenija (Portorož) pripravlja že 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo v dveh dneh lahko okusili več kot 170 malvazij 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili šestih delavnic in okrogle mize.

Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Julije Jogan in Gabrijela Juriševiča bo v nedeljo, 1. marca, ob 15. uri, vinarji, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2020 osvojili največ točk, pa bodo prejeli priznanja. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji sta letos ocenili 120 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah – peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.

Malvazija je iz istrske sorte vina prerasla v kraljico vina, festival pa iz simpozija v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi, ki v tej sorti vina znajo prepoznati kakovost, za katero se vinogradnice in vinogradniki neumorno trudijo dan za dnem. »Naša malvazija je posebna in drugačna, ker je posebna in drugačna tudi naša Istra,« pravi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. »Tu živimo v prijateljstvu in sožitju, ne glede na to, s katere strani meje prihajamo. In prav ta povezanost med različnimi narodi je festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana pomagala na poti do uspeha. Vsako leto dva dni namenimo tudi druženju, klepetu in izmenjavi mnenj ter dobrih praks, ne le okušanju, kaj je vsak od nas v zadnjem letu naredil v vinogradu in kleti.«

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 25 za dva dni. Obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Trženje malvazije na družbenih omrežjih, ki jo soorganizira LAS Istre. Na okrogli mizi bodo prisotni vinarji skupaj s podpredsednikom društva Sommelier Slovenije in državnim podprvakom Valentinom Bufolinom, vinsko blogerko in influencerko Charine Tan (Exotic Wine Travel), novinarjem in publicistom Tonijem Gomiščkom ter voditeljem okrogle mize Iztokom Gustinčičem razmišljali o sodobnem trženju istrske malvazije na številnih družbenih omrežjih. Razprava bo odlična priložnost za izmenjavo praks in razmislek o tem, kaj lahko vsak vinar naredi za uspešno promocijo svoje blagovne znamke.

Organizatorji ob okušanju malvazij pripravljajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, ki jih bodo vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, sommelier Valentin Bufolin, sommelierka Liliana Savioli in Tamara Rusjan ter Andreja Škvarč iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.