DomovNaši krajiFlos Olei tudi letos v roke koprskim oljkarjem

Flos Olei tudi letos v roke koprskim oljkarjem

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V najnovejšo, jubilejno edicijo svetovno priznanega vodnika ekstra deviških oljčnih olj Flos Olei se je uvrstilo 6 oljkarjev iz Mestne občine Koper. Vodnik so jim minuli petek podelili v Motovunu.

Med 500 najboljšimi pridelovalci ekstra deviškega oljčnega olja na svetu je tudi letos največ istrskih oljkarjev. Kar 81 jih prihaja iz hrvaške istre, medtem ko je slovenskih oljkarjev, vključenih v letošnji vodnik, sedem, od tega šest iz Mestne občine Koper. Sicer se je v svetovno znani vodnik Flos Olei 2019, ki letos obeležuje deseti jubilej, uvrstilo 500 pridelovalcev iz 52 držav s petih kontinentov.   

Istrskim oljkarjem so najnovejšo edicijo vodnika podelili minuli petek v pred kratkim odprtem butičnem hotelu Wine & Heritage Hotel Roxanich v Motovunu. Srečanja se je v imenu Mestne občine Koper poleg predstavnikov koprskih oljkarjev udeležil tudi občinski svetnik Peter Bolčič.

Sicer so tudi letos med najbolje ocenjenimi ekstra deviškimi oljčnimi olji, ki so dobila od 95 do 100 točk, ekstra deviška oljčna olja Dujc, Jenko, Morgan in Adamič – Olje Ronkaldo, nekoliko nižje, a še vedno odlično ocenjena pa so bila ekstra deviška oljčna olja Ekološke Kmetije Bem – Boris Sabadin, Ekološke kmetije Bočaj in Oleum Solis – Matjaž Bordon. Vsi, z izjemo zadnjega, imajo svojo dejavnost registrirano na območju Mestne občine Koper, ki tudi sicer podpira delo oljkarjev in njihovo sodelovanje v vodniku. Mestna občina Koper je namreč krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2018, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2018 in so svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2019. Prav tako bo to prakso ohranila tudi v letošnjem letu.

»Uvrstitev v sam vrh vodnika Flos Olei je za nas izjemno priznanje«, je povedal oljkar Vanja Dujc, veselje nad vnovičnim uspehom so izrazili tudi ostali slovenski oljkarji, ki so se udeležili petkove podelitve. Tudi občinski svetnik Peter Bolčič se je podobno kot ostali, ki so se udeležili petkovega srečanja, strinjal, da je sodelovanja na območju Istre neizbežno in da se bomo le z združevanjem moči in skupnim nastopom na svetovnem trgu lahko kosali z ostro konkurenco. 

Nenazadnje je tudi Evropska komisija pred nedavnim objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Gre za oljčno olje z zaščiteno označbo porekla (ZOP), za katerega sta skupno vlogo vložili Slovenija in Hrvaška.

Oljčno olje Istra, proizvedeno v slovenski in hrvaški Istri, je tako že 26. slovenski proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji, in poleg Istrskega pršuta drugi proizvod, ki je zaščiten skupaj s Hrvaško.