DomovNaši krajiKoper med najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu

Koper med najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Destinacije Koper, Komen, Rogaška Slatina, Idrija in Podčetrtek, ki so v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, nacionalnega programa za spodbujanje in pospeševanje trajnostnega turizma, pridobile zlati in srebrni znak Slovenia Green, so se uvrstile na seznam najbolj trajnostnih destinacij sveta. Agencija Atlas Express pa je prejela certifikati Travelife.

Mednarodna žirija neprofitne organizacije Green Destinations je prečesala dobre prakse posameznih mest iz vse Evrope, ki si prizadevajo za spodbujanje in pospeševanje trajnostnega turizma ter sporočila zmagovalce. Destinacija Koper se je poleg Komna, Rogaške Slatine, Idrije in Podčetrtka uvrstila na seznam najbolj trajnostnih destinacij sveta in 25 najboljših v Evropi. Nagrade so podelili v sredo v okviru mednarodne turistične borze ITB Berlin.

Priznanja v okviru Sustainable Top 100 Destinations na podlagi ocen mednarodne žirije podeljuje neprofitna organizacija za promocijo in spodbujanje trajnostnega turizma Green Destinations, ki je med drugim leta 2016 Slovenijo razglasila za prvo Zeleno državo na svetu, lani pa za eno od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu in najboljšo v Evropi.  V okviru ITB Berlin so bili podeljeni tudi certifikati Travelife; med njihovi prejemniki je bila tudi slovenska turistična agencija Atlas Express. Prejela ga je kot priznanje za izpolnjevanje standardov na področju trajnostnega in družbeno odgovornega delovanja.

»Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost ponovno nagradila prizadevanja slovenskih zelenih destinacij, da postane Slovenija ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Slovenska turistična organizacija je oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma z namenom združitve različnih prizadevanj na ravneh od posamičnih ponudnikov do mest, občin in regij v smeri razvoja trajnostnega turizma, kar  prinaša avtentično ponudbo s spoštovanjem do naravnega in družbenega okolja. Toda Zelena shema je mnogo več kot edinstvena in razlikovalna ponudba za zahtevnega gosta, ki vedno bolj išče stik z naravo in samim seboj. Postala je konkretno orodje tako za izboljšanje kakovosti življenja lokalnih prebivalcev kot turistov, za ohranjanje okolja in povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Vanjo se poleg destinacij vključujejo tudi ponudniki storitev, parki in turistične agencije, tako da danes šteje skupno že 64 nosilcev znaka Slovenia Green, v kratkem pa ga bo prejelo še 11 novih destinacij. Iskrene čestitke vsem današnjim nagrajencem, tudi zaradi vas Slovenija ostaja in postaja vedno bolj zelena država butičnih doživetij,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO).