DomovNaši krajiFOTO: Dobili smo novega kralja refoška

FOTO: Dobili smo novega kralja refoška

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Prazniku refoška in slovenske Istre, ki ga vsako leto praznujejo v Marezigah, je kralj refoška že drugo leto zapored postal Boris Bordon iz Dekanov. Praznovanja se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Že 45. Praznik refoška in slovenske Istre je tudi letos ponudil zabavno dogodivščino ob odlični glasbi in vinu. Organizatorji so namreč poskrbeli za bogat kulturni, etnološki in kulinarični program.

Vinarji so odprli kleti in ponudili svoja najboljša vina. Seveda ni šlo brez najboljše prijateljice vsake veselice – harmonike. Vinarjem in harmonikarjem so se pridružili tudi zanimivi gostje – udeleženci kuharskega šova Masterchef in igralci nanizanke Usodno vino, ki so se med seboj pomerili v pripravljanju tipičnih istrskih jedi.

Seveda pa tudi 45. Praznik refoška in slovenske Istre ni minil brez povorke z motivi iz kmečkega življenja in razglasitve kralja refoška. Kralj refoška je že drugo leto zapored postal Boris Bordon. Tokrat se je predstavil z refoškom letnika 2013.

Podprvak je z refoškom letnika 2014 postalo posestvo Klenar iz Plavij, Vilij Bržan iz Marezig pa si je z lansko malvazijo prislužil naslov prvaka avtohtone sorte istrska malvazija. Najboljši rumeni muškat in vino tradicionalne sorte cipro sta prišla iz Vinakopra, Nevio Pucer pa je prejel posebno priznanje za dolgoletno podporo vinskim vitezom. *