DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Dekanski otroci vstopili v nove prostore vrtca

FOTO IN VIDEO: Dekanski otroci vstopili v nove prostore vrtca

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je bil za krajane Dekanov, predsem pa za njihove najmlajše, ki so se zbrali v ogromnem številu, prav poseben dan. Odprl se je povsem nov, moderen in nadstandarden vrtec, ki je povrh vsega plod smele in premišljene odločitve ter skrbno ubranih korakov in tako za Mestno občino Koper, predvsem pa za krajevno skupnost Dekani, izredno pomembna pridobitev.

Mestna občina Koper se namreč dobro zaveda, da sta prav vzgoja in znanje tisti najpomembnejši vrednoti, ki omogočata napredek in osebnostno rast ter odpirata vrata ne le v boljši in lepši jutri, ampak tudi in predvsem v lepši danes. “In prav to si želimo za naše otroke, kar smo s preštevilnimi naložbami v nove šole in vrtce kot tudi z obnovo obstoječih nedvomno že večkrat dokazali,” je na današnjem slovesnem odprtju novega vrtca v Dekanih poudaril koprski župan Boris Popovič, ki je prepričan, da je prav koprska občina “ena redkih, če ne celo edina občina v naši državi, ki se lahko pohvali s tako moderno in nadstandardno infrastrukturo, predvsem pa z odličnimi programi, ki jih finančno ne podpirajo ne samo v mestu, temveč tudi v zaledju.”

Dekanski vrtec zgrajen iz okolju prijaznih materialov

V Mestni občini Koper k vsaki investiciji pristopajo preudarno ter načrtno in tako je bilo tudi pri gradnji novega vrtca v Dekanih. Slednji je zgrajen iz okolju prijaznih materialov, saj je nosilna konstrukcija izvedena iz križno vezanega masivnega lesa, notranje stene učilnic pa imajo vidno strukturo lesa. Objekt je ustrezno izoliran, ogrevanje je talno s toplotnimi črpalkami.

Sam vrtec je zasnovan tako, da zdaj tvorijo vrtec, šola in uprava z jedilnico ločene celote z osrednjim prostorom, ki je lahko namenjen tako aktivnostim otrok, kakor tudi za srečanja, proslave in za druge dogodke. V novem vrtcu so tri igralnice in dve matični učilnici, športna igralnica, kabinet, sanitarije, dvigalo ter prostori za svetovalno službo, vodjo, ter seveda zbornica. Objekt ima tri ločene vhode, in sicer za vrtec, osnovno šolo ter servisni vhod, z igralnic pa je možen neposredni izhod na pokrito teraso.

Skupna velikost objekta je 996,89m2, vrednost investicije pa je znašala 2 milijona 300 tisoč evrov, kar je ena izmed največjih investicij v občini. Od tega je nekaj več kot 550 tisoč  evrov nepovratnih, 520 tisoč  evrov pa povratnih sredstev.

Nov vrtec zagotovo pomeni novo doživetje in boljše počutje v sodobno opremljenih igralnicah v zelenem okolju, staršem pa olajšuje dostop z osebnimi vozili.

Odprtje te izjemne pridobitve za krajevno skupnost Dekani je spremljal bogat program s katerim so najbolj navdušili prav najmlajši. Dogodka so se, poleg župana Mestne občine Koper, Borisa Popoviča, udeležili številni krajani ter ostali občani.