DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Knjiga v vsako vas z novim Bibliobusom

FOTO IN VIDEO: Knjiga v vsako vas z novim Bibliobusom

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v koprski Taverni namenu predali nov Bibliobus, ki je že četrti tovrsten v Mestni občini Koper. Poleg tega so obstoječega predali Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srpske Banja Luka, za vzpostavitev bibliobusne dejavnosti v občini Banja Luka in za pripadnike slovenske narodne skupnosti v Bosni in Hercegovini.

Nov Bibliobus bo vsem uporabnikom prinesel moderno knjižnico z dostopom za gibalno ovirane, bistveno manjši vpliv na okolje, predvsem na račun okolju prijaznejšega motorja in svetlejši ter večji prostor za opravljanje knjižnične dejavnosti, promocije branja in druženja. Vozilo bo med drugim omogočilo tudi obisk krajev do katerih stari bibliobus zaradi teže ni imel dostopa, kar bo v prihodnje pripomoglo tudi k širjenju bibliobusnih postajališč in dostopnosti knjižničnih storitev še večjemu številu prebivalcev v zalednih krajih.

Nekateri iz oddaljenih vasi ne morejo vsakodnevno v Koper in zato jim je potrebno približati knjige – to je naš projekt Knjiga v vsako vas, s katerim želimo še dvigniti bralno kulturo, kot smo jo vsa ta leta,” je na slovesnosti ob novi pridobitvi povedal koprski župan Boris Popovič. Ob tem je izrazil upanje, da bodo projektu Bibliobusa sledili tudi župani drugih slovenskih občin.

Podobnega mnenja je tudi direktor koprske knjižnice Srečka Vilharja David Runco, ki je poudaril pomen novega bibliobusa predvsem za podeželje in se hkrati zahvalil Mestni občini Koper, ki je podprla pobudo, tudi finančno. Nakup novega, že četrtega bibliobusa, sta omogočila Mestna občina Koper in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

Slovesni dogodek predstavitve novega bibliobusa pa je bil tudi mednarodno in dobrodelno obarvan, saj sta Mestna občina Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper staro vozilo v trajno uporabo podarili Narodni in univerzitetni knjižnici v Banjaluki. Namen projekta je vzpostaviti knjižnično mrežo za pripadnike slovenske narodne skupnosti, ki živijo na širšem območju Banjaluke. Vsi pobudniki in sodelujoči so poudarili, kako pomembna je knjiga za ohranjanje slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Narodna in univerzitetna knjižnica Banjaluka bo v imenu Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper izvajala knjižnično dejavnost na širšem območju občine Banjaluka, v krajih Slatina, Laktaši in Banjaluka.

Župan Boris Popovič je nekaj besed namenil tudi prihodnjim projektom, ki jih skupaj načrtujeta Občina in Knjižnica. “Načrtov, kako dvigniti nivo našega knjižničarstva, imamo še veliko. Še posebej nam manjka samostojna univerzitetna knjižnica, na nekem pravem, visokem nivoju, o čemer se že leta pogovarjamo tudi z našim rektorjem. Z novim dogovorom z Luko Koper bomo v kratkem pridobili novo stavbo, ki bo v enem delu namenjena univerzitetni knjižnici, v drugem delu pa še drugim dejavnostim, povezanim z izobraževanjem,” je še povedal.

Narodna in univerzitetna knjižnica Banjaluka bo v imenu Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper izvajala knjižnično dejavnost na širšem območju občine Banjaluka, v krajih Slatina, Laktaši in Banjaluka. Runco je ob današnjem dogodku dodal še: “Projekt je sestavljen iz dveh delov. Imeli smo predajo našega starega bibliobusa, ki odhaja rojakom v Bosni in Hercegovini – govorimo o 20 let starem vozilu, za katerega menim, da bo še naprej odlično opravljal svojo nalogo. Glede novega bibliobusa pa lahko rečem, da gre za vozilo nove generacije, s knjigami in novimi multimedijskimi vsebinami, torej bo zares uporaben za vse skupine uporabnikov.”

Popovič je nekaj besed namenil tudi prihodnjim projektom, ki jih skupaj načrtujeta Občina in Knjižnica. “Načrtov, kako dvigniti nivo našega knjižničarstva, imamo še veliko. Še posebej nam manjka samostojna univerzitetna knjižnica, na nekem pravem, visokem nivoju, o čemer se že leta pogovarjamo tudi z našim rektorjem. Z novim dogovorom z Luko Koper bomo v kratkem pridobili novo stavbo, ki bo v enem delu namenjena univerzitetni knjižnici, v drugem delu pa še drugim dejavnostim, povezanim z izobraževanjem,” je še povedal.