DomovNaši krajiFOTO in VIDEO: Koper gosti matematično konferenco

FOTO in VIDEO: Koper gosti matematično konferenco

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Univerza na Primorskem te dni gosti matematično konferenco, ki so jo pripravili v čast dveh svetovno znanih matematikov, prof. dr. Briana Alspacha, ki deluje na Univerzi Newcastle v Avstraliji in prof. dr. Dragana Marušiča, sicer rektorja Univerze na Primorskem.  Otvoritve konference, ki je potekala v začetku tedna v Pokrajinskem muzeju Koper se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič.

Koper so tako obiskali nekateri znani matematiki, med njimi tudi matematik prof. dr. Edward Dobson in dr. Susane Cook, ki aktivno sodelujeta z Univerzo na Primorskem.

Župan Boris Popovič (desno) v družbi prof. dr. Briana Alspacha (levo). Foto: ekoper.si

V Kopru kmalu tudi Evropski kongres matematike

Kot nam je zaupala dekanja FAMNIT-a prof. dr. Klavdija Kutnar se je otvoritve konference, ki je potekala v Pokrajinskem muzeju Koper, udeležilo nekaj več kot 100 gostov, ki so Koper obiskali iz 27 različnih držav. Poleg tega je izpostavila, da bomo v Kopru že čez dve leti gostili tudi Evropski kongres matematike.

“Današnji dogodek smatramo kot začetek strme poti navzgor, vse do leta 2020, ko bomo tu na naši obali gostili največji evropski matematični dogodek – Evropski kongres matematike,” so bile besede prof. dr. Klavdije Kutnar.

Svoje zadovoljstvo ob otvoritvi konference, ki bo potekala skozi ves teden, je izrazil tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki se je še posebej razveselil dejstva, da je konferenca organizirana v čast matematika prof. dr. Briana Alspacha, ki je o tej priložnosti obiskal Koper. Kaj vse so nam zaupali obiskovalci konference pa si lahko pogledate v spodnjem videoprispevku.