DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Krajani Šmarij z dvema pomembnima pridobitvama

FOTO IN VIDEO: Krajani Šmarij z dvema pomembnima pridobitvama

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je včeraj namenu predala tudi nov prizidek k Osnovni šoli Šmarje pri Kopru ter novo in urejeno glavno cesto skozi Šmarje. Zbrane na ploščadi pred tamkajšnjo osnovno šolo so nagovorili prvi mož koprske občine Boris Popovič, predsednik krajevne skupnosti Goran Malenić in ravnatelj OŠ Šmarje Edi Glavina.

Osnovna šola Šmarje se je zadnja leta soočala s prostorsko stisko. Ta je bila zlasti v zadnjih letih vse bolj pereča, predvsem zaradi demografskega pritiska na to območje in posledično večjega števila šolarjev. Ker Mestna občina Koper vselej razume potrebo po dodatnih kapacitetah, je tudi v Šmarjah pristopila k naložbi, za katero je v letošnjem proračunu zagotovila skoraj 1,4 milijona evrov.

Občina je zaradi gradnje prizidka najprej odkupila in nato tudi porušila dotrajano hišo in požarno stopnišče na severni strani šolskega objekta, nato pa je januarja 2018 začela z gradnjo. Zaključek del, ki je bil predviden konec poletja, še pred novim šolskim letom, pa se je zaradi finančnih težav prvotnega izvajalca del – podjetja Planinvest, premaknil pozno v jesen, saj je občina morala z njim prekiniti pogodbo in izbrati novega.

Včeraj je tako župan Boris Popovič namenu predal prizidek k osnovni šoli, v velikosti približno 700 kvadratnih metrov, v katerem je koprska občina zgradila pet dodatnih učilnic s kabineti, garderobami in sanitarijami.

Nove prostore je dobil tudi šmarski vrtec, ki ima poslej povsem novo in moderno igralnico. Ta je namenjena skupini starejših otrok, ki bodo poleg igralnice dobili tudi dostop do pokrite terase, novo garderobo, umivalnico in sanitarije. Poleg tega bo šola zdaj dostopna tudi za gibalno ovirane osebe, saj je občina v prizidku postavila tudi dvigalo.

Občina preplastila tudi lokalno cesto skozi Šmarje

Včeraj pa so krajani Šmarij pozdravili še eno pomebno naložbo. Mestna občina Koper je v vrednosti dobrih 123 tisoč evrov preplastila lokalno cesto skozi Šmarje – od sedeža Krajevne skupnosti do cestnega odcepa za Puče.

Sicer pa je župan Boris Popovič spomnil tudi na večje pridobitve, ki jih je koprska občina v preteklosti uspešno izpeljala skupaj s krajani Šmarij. Med njimi obnovljen in na novo urejen vaški trg, ki predstavlja osrednje prizorišče življenja, srečevanja in druženja, pa hidravlična izboljšava vodovodnega sistema ter gradnja kanalizacije tako v Šmarjah kot tudi na Gažonu, ki je bistveno izboljšala kakovost življenj. Tu je še energetska sanacija osnovne šole, širitev in ureditev pokopališča na Gažonu, obračališča v Pučah in del ceste med Šmarjami in Pučami. Obnovljena in preplaščena je bila tudi cesta za Šmarje, cesta Šmarje-Grinjan, cesta Pomjan – Dilici in cesta Koštabona – Hrbatini ter nekatere druge ceste.

Lani je koprska občina obnovila tudi cesto Kaverljag – Grintovec. Dela so zajemala rekonstrukcijo močno poškodovanih odsekov ceste, saj je bilo potrebno sanirati poškodbe, zamenjati nosilno plast in cestišče v celoti preplastiti, v okviru del pa je bilo urejeno tudi odvodnjavanje, tako da ob večjem deževju ceste ne zamaka več.

Že kmalu se bo nadaljevala tudi sanacija ceste Šmarje – Puče, pripravljajo pa se projekti za celovito obnovo Zadružnega doma in ureditev otroškega igrišča v Pučah.