DomovNaši krajiStartUp vikend novih tehnologij: kdo so zmagovalci?

StartUp vikend novih tehnologij: kdo so zmagovalci?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Centru mladih Koper se je včeraj zaključi tri dnevni start up vikend, kjer so mladi iskali rešitve na 5 izzivov, ki jih je ponudila Turistična organizacija Mestne bčine Koper. Poleg zmagovalcev, pa se je zgodil tudi podpis sporazuma o ustanovitvi platforme Fab Lab Koper.

Tridnevni start up vikend je poleg reševanja izzivov ponujal tudi izobraževale vsebine. Udeleženci so najprej spoznali različne možnosti implementacije novih tehnologij na podane izzive, spoznali so se tudi z mobilnim FabLabom RogLab, ki je v petek udeležencem ponujal izdelavo prototipov svojih idej. Prav FabLab se vrača v Center mladih Koper v naslednjem letu, prvo investicijo – VR postajo so v centru javnosti predstavili že včeraj, v naslednjem letu pa sledi še nakup dodatnih elementov.
Pogodbo o ustanovitvi FabLab Koper so podpisali direktorica Centra mladih Koper Mojca Vojska, direktor Univerzitetnega inkubatorja UP Dorijan Maršič in ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina. Namen platforme je ponujati mladim podjetnikom in razvijalcem možnost razvijanja svojih prototipov in spodbujanja podjetništva.

Svojo idejo je predstavilo pet ekip. Spoznali smo dve tehnološki obogatitvi virtualne resničnosti (augmented reality) Čudolandije, dve aplikaciji za spoznavanje zgodovinskega razvoja Kopra in igrico prižiganja lučk v Kopru. Tretjo nagrado je prejela ekipa 365 Team, ki je predstavila aplikacijo za obogatitev prireditev, ki se skozi leto dogajajo v Kopru. Izbrali so tehnologijo augmented reality in v tem kratkem času realizirali že prototip aplikacije. Drugo mesto si je prislužila ekipa Forešti, ki je z moderno tehnologijo ponujala pogled na Koper skozi čas. Skozi različne točke v mestu – npr. Trg Brolo si bodo obiskovalci lahko pogledali kakšen je bil trg v različnih zgodovinskih obdobjih.
Komisijo v sestavi Petra Žudiča (TIC Koper), Dorijana Maršiča (UIP) in Iztoka Drožine (ŠTC) je najbolj prepričala ekipa KC1, ki je ponudila interaktivno aplikacijo – digitalnega vodiča po mestu, ki ponuja izzive preko katerih turist ali prebivalec spoznava zgodovino mesta.
Kljub temu, da je komisija nagradila tri najboljše rešitve, pa bodo mladi svoje ideje predstavili tudi Mestni občini Koper, ki je glavni financer platforme Start UP Koper Capodistria in bo po predstavljenih idejah preverila možnost realizacije.

“Izjemna kvaliteta izdelanih rešitev kaže na to, da imamo mlade, ki so kreativni, podjetni in polni zagona. Prepričani smo, da jim bo pot v podjetništvo z ustanovitvijo FabLab Koper še lažja,” so sporočili iz Centra mladih Koper.