DomovNaši krajiTakega objekta ni v radiju 500 kilometrov od Kopra!

Takega objekta ni v radiju 500 kilometrov od Kopra!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S slavnostnim prerezom traku je župan Mestne občine Koper Boris Popovič danes slovesno odprl eno najpomembnejših pridobitev zadnjih let – nov pokrit olimpijski bazen, ob tej priložnosti pa namenu predal še povsem na novo urejen moderen mestni park in športni center z igrišči za odbojko na mivki tik ob morju. Novih naložb se je z njim veselilo več tisoč obiskovalcev in radovednežev, ki so bili navdušeni tudi nad pestrim kulturnim programom večerne slovesnosti.     

»Danes je velik, mogoče celo najpomembnejši dan za prebivalke in prebivalce Mestne občine Koper, pa tudi zame osebno in verjamem, da tudi za vse moje sodelavce, s katerimi že šestnajst let uresničujemo vizijo uspešnega Kopra. Z novimi pridobitvami, ki niso obsežne samo s finančne plati, ampak tudi po obsegu, smo postali tudi vizualno in dejansko obmorksa občina. Uredili smo park ob morju, rekreacijske površine oz. nov športni park ob morju in olimpijski bazen s pogledom na morje,« je uvodoma dejal župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Ob tem pa je dodal, da je Mestna občina Koper oz. Koper tako izpolnil tudi vse pogoje, da lahko ponosno nosi naziv nacionalni olimpijski športni center, ki nam ga je Olimpijski komite Slovenije podelil v letu 2016: »In na to smo lahko in tudi smo več kot upravičeno ponosni.«


Slavnostnega odprtja se je kljub mrazu udeležilo več kot 10 tisoč obiskovalcev, med njimi tudi veliko takih, ki so si nove koprske naložbe prišli pogledat od drugod. Zanimanje so požele tudi med slovenskimi gospodarstveniki, podjetniki in drugimi pomembnimi gosti, tudi iz tujine, ogledal pa si jih je tudi prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki je po uradnem delu županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču tudi osebno čestital za vse dosežke.

Ob tej priložnosti je župan podelil tudi priznanja letošnjim občinskim nagrajencem; Prostovoljnemu gasilskemu društvu Babiči, Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Koper ter Mojci Brank (slednja je svojo prisotnost opravičila op.a.) priznanje z Veliko plaketo, Priznanje 15. maj pa Igorju Vučiču, za dolgoletno, požrtvovalno, odgovorno in predano delo s področja obveščanja javnosti, zlasti vojnega poročanja s kriznih žarišč na območju nekdanje Jugoslavije, kot tudi z žarišč v Iraku, Izraelu, Afganistanu, na Filipinih, v Eritreji in z drugih kriznih območij.

 

 

 

 


Olimpijski bazen, mestni park in športni park ob morju so trije novi koprski biseri

Pokrit olimpijski bazen z merami 50×25 metrov izpolnjuje vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen, ki velja za hitrega in izredno akustičnega, bo služil tako tekmovalnim kot rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge. V okviru gradnje je občina poskrbela tudi za vso spremljevalno infrastrukturo: v kletnih prostorih so garderobe za športne klube in prostore za doping kontrolo, nadstropje višje pa še garderobe za obiskovalce bazena, slačilnice in sanitarije ter pisarne, bazenski kompleks velikosti osem tisoč kvadratnih metrov pa se ponaša tudi s tribunami, vip ložo, večnamenskim prostorom in v bodočnosti še s fitnessom.

Kot je že v svojem nagovoru poudaril župan Boris Popovič je nov objekt ne samo moderen, ampak tudi energetsko učinkovit in varčen. Pri gradnji bazena so namreč uporabljali najsodobnejšo tehnologijo in materiale, ki bodo omogočili tudi velike energetske prihranke, kar se bo odražalo še zlasti pri tekočih stroških za vzdrževanje objekta. Ti bodo, tako Popovič, minimalni.

Mestna občina Koper je 8,1 milijonov evrov vredno naložbo financirala iz naslova proračunskih sredstev, dobršen del, nekaj manj kot 6 milijonov evrov, pa bo pridobila iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Vse tri naložbe sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Danes so namenu predali tudi nov športni center tik ob morju. Osrednji del novih površin sta dve modularni površini za odbojko na mivki s skupno šestimi igrišči za odbojko na mivki, ob katerih je občina uredila tudi več kotičkov namenjenih otrokom, opremljenih z modernimi igrali in ličen dvoetažni servisni objekt v velikosti okrog 222 kvadratnih metrov. V pritličju so moške in ženske sanitarije s prhami in garderobami ter sanitarije za invalide kot tudi javne sanitarije in prostor za hrambo športne opreme in pripomočkov, v nadstropju pa je na voljo še dodaten prostor za športne rekvizite in razgledna terasa. Nov center, ki je tudi ograjen obdaja krožna steza iz tartana, dolžine okrog 500 metrov.

V okviru naložbe je občina celotno območje tudi komunalno opremila: uredila je dostope, povezovalne poti, postavila urbano opremo in javno razsvetljavo, površine tudi ozelenila in posadila drevesa. Vrednost naložbe je 1,34 milijona evrov, od katerih bo nekaj več kot 920 tisoč evrov  evropskih in državnih sredstev iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Poleg bazena in športnega centra je danes svoja vrata za javnost odprl tudi velik moderen mestni park ob Semedelski promenadi, med Kanalom Grande in gramoznim parkiriščem za tržnico v Kopru. Ta obsega velike zelene površine z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, povezovalne poti, tlakovana območja za družabne in športne igre na prostem, vodne elemente (brzice, vodomet), prireditveno območje s tribunami, otroško igrišče in zelenico za pse, ponaša pa se tudi z varčno razsvetljavo ob povezovalnih in sprehajalnih poteh (visoki drogovi, kot tudi lične in moderne talne luči), pršili in sodobno urbano opremo.  Posebnost parka so nedvomno betonski parkovni elementi – sipine, ki razmejujejo površine z različno rabo, hkrati pa služijo tudi kot premostitev višinskih razlik terena ter bodo namenjene posedanju ali igri oz. bodo urejene in v funkciji vodnih elementov.

Za naložbo, vredno nekaj manj kot 3 milijone evrov je občina pridobila tudi 500 tisoč evrov sredstev regionalnega razvoja iz naslova evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Kot je ob koncu svojega nagovora še dodal župan Boris Popovič, se bodo obiskovalci olimpijskega bazena v Kopru tudi sami zlahka prepričali, da podobnega objekta ni nikjer v radiju 500 kilometrov iz Kopra.