FOTO IN VIDEO: V Marezigah zaživela prva vinska fontana v Sloveniji

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

“Marezige, ki so od nekdaj veljale za prestolnico Dežele refoška, bodo odslej zagotovo postale tudi neke vrste slovenska prestolnica vina,” je zbrane na včerajšnjem slovesnem odprtju prve vinske fontane v Sloveniji nagovoril prvi mož koprske občine Boris Popovič. Pestro kulinarično dogajanje pa se v Marezigah nadaljuje tudi danes, in sicer v okviru Fešte fig in vina rose`.

Na vinski fontani, ki je med drugim tudi edina tovrstna fontana za degustacijo vin v Evropi, bo mogoče okušati tako odprta vina kot tudi vrhunska vina iz slovenske Istre, med njimi vina naše največje kleti Vinakoper, vina lokalnih vinarjev iz Marezig, vsakoletni zmagovalni refošk Praznika refoška, aktualno Županovo vino, katerega naslov trenutno nosi Refošk 2016 vinske kleti Vinales in aktualni zmagovalni muškat Sladke Istre 2017, katerega naslov nosi Muškat 2008 Kmetije Mahnič. Poleg tega bodo naprodaj tudi lokalni izdelki in pridelki.

“Vsi se verjetno strinjamo, da vinska fontana ne bi mogla najti boljšega mesta, kot je razgledna točka v Marezigah, od koder se odpira čudovit pogled na slikovito istrsko zaledje in Koprski zaliv. Z vinsko trto zasajena pobočja, ki se razprostirajo do koder seže oko, so namreč od nekdaj prepoznavni znak našega slikovitega zaledja, vinogradništvo in vinarstvo pa čedalje pomembnejša člena naše bogate turistične ponudbe. To znova potrjujemo tudi danes, ko namenu predajamo vinsko fontano, ki predstavlja dodano vrednost tega prostora in velik doprinos za nadaljnji razvoj vašega kraja,” je zbrane nagovoril koprski župan Boris Popovič, ki verjame, da bo “ta pester nabor žlahtnih kapljic, kot tudi domačih dobrot in izdelkov, dovoljšen razlog, da bodo Marezige v naslednjih letih postale ena najbolj prepoznavnih turističnih točk v slovenski Istri. Poleg prepoznavnosti, ki je bo na račun nove pridobitve deležen vaš kraj, pa bo ta nedvomno prispevala tudi k dodatni promociji našega vinorodnega okoliša ter avtohtonih sort vin, malvazije in refoška. Vse to pa je ključnega pomena tudi za ohranjanje in širjenje bogate kulturne dediščine tega prostora, kar odlično sovpada z aktivnostmi, ki si jih je koprska občina zadala v okviru obeležitve Evropskega leta kulturne dediščine. Hkrati je nova pridobitev pomembna tudi v luči naziva Evropska gastronomska regija, ki ga bo Slovenija nosila v letu 2021, saj vnovič potrjuje, da res živimo v deželi gastronomskih presežkov.”

Bogato dogajanje se v Marezigah nadaljuje tudi danes, ob 17. uri bo v ospredju kulinarika s figami in pokušina vina Rose`, ob 18. uri prihod starodobnih vozil društva TOMOS ŠKOFIJE, ob 19. uri bo srečanje istrskih klap, ob 20.30 pa razrez figove torte in tekmovanje v vlečenju vrvi, sledil bo istrski zabavni večer.