DomovNaši krajiFOTO: Sladka Istra znova navdušila

FOTO: Sladka Istra znova navdušila

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

9. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov se je v koprski Areni Bonifika odvijal to soboto in nedeljo in po ocenah glavnega organizatorja, Mestne občine Koper, se ga je v dveh dneh udeležilo približno 25 tisoč obiskovalcev. Poleg domačinov, obiskovalcev iz sosednje Italije in Hrvaške, je bilo veliko obiskovalcev tudi z drugih koncev naše države.

Letos se je na nekaj manj kot 150 stojnicah Sladke Istre predstavilo okoli 120 različnih ponudnikov bodisi iz Istre bodisi z ostalih koncev naše države, kot tudi iz sosednje Italije in Hrvaške ter celo iz Indonezije, Šri Lanke in Slovaške.

Veliko zanimanja so požele stojnice zmagovalcev letošnjih strokovnih sladkih natečajev, Fetiche patisserie, ki je s torto Geisha zmagala na natečaju Naj torta Sladke Istre, Gostilne Tomi, ki je s sladico Grahnit osvojila naslov Najizvirnejše sladice Istre in stojnica Kmetije Mahnič, ki je s sladkim muškatom 2008 osvojila naziv Muškat Sladke Istre 2017.

Sladka prireditev tudi z dobrodelno noto

Sicer pa je že včeraj veliko zanimanja poželo rezanje 5-metrske kremne rezine Creme Carsoline, ki so jo pripravili v legendarni tržaški slaščičarni Eppinger Caffe, prav tako je bilo občinstvo navdušeno nad delavnico 100% Panettone, s katero se je predstavil najboljši slaščičar Italije za leto 2017 Andrea Tortora. Tudi drugi šovi in delavnice, za katere so poskrbeli Sara Rutar, David Bais, Tomaž Bevčič, Slow food Primorska in drugi, so bili odlično obiskani. Prava paša za oči pa je bilo spremljanje nastanka čokoladnih mojstrovin – zmaja in morskega konjička, ki sta nastala izpod rok uveljavljenega mojstra Blaža Habjana.

Velik odmev je imelo tudi včerajšnje srečanje abrahamovcev oziroma rojenih v letu 1967, ki so na Sladki Istri nazdravili s penino Vinakoper in se posladkali s torto Slaščičarne Klasika.

1150 evrov, ki so jih zbrali na dobrodelnih stojnicah Mestne občine Koper, Kluba študentov občine Koper, Regionalnega centra RTV Koper-Capodistria in na stojnici občine Vižinada, pa bodo v naslednjih dneh namenili projektu Botrstvo.

9. Sladka Istra je s svojo bogato vsebino in odličnim obiskom dokazala, da prireditev upravičeno slovi kot največji festival sladic in sladkih izdelkov v naši državi. Letošnji uspeh pa je zagotovo tudi odlična popotnica pred 10. – jubilejno Sladko Istro, ki nas čaka prihodnje leto zadnji vikend v septembru.