DomovNaši krajiFOTO: V koprski Taverni danes festival italijanske manjšine

FOTO: V koprski Taverni danes festival italijanske manjšine

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru se danes odvija četrti festival italijanske narodne skupnosti. Organizatorji iz Italijanskega središča Carlo Combi si z dogodkom prizadevajo na enem mestu podrobneje predstaviti ustanove in organizacije, ki delujejo pod okriljem italijanske narodne skupnosti. Prisotne je pozdravil tudi koprski podžupan Alberto Scheriani.

“Vesel, sem, da pri nas gostimo dogodek, ki potrjuje, da smo medkulturno usmerjena občina. Italijanska manjšina je pomemben del naše skupnosti in prav danes imamo možnost videti na enem mestu, kaj vse se v okviru manjšine dogaja v naših mestih,” so bile besede koprskega podžupana.

Koprski podžupan Alberto Scheriani.

Festival poteka v koprski Taverni in na bližnjem Carpacciovem trgu. Na stojnicah se tako predstavlja 23 ustanov italijanske narodne skupnosti iz obalnih občin in iz območja Buj, vsi vrtci in šole z italijanskim učnim jezikom iz Kopra, Izole in Pirana.

Predstavljajo se tudi Italijanski knjižni kotiček Info-knjiga iz Kopra, Društvo Dante Alighieri – Odbor za Koper, Pisarna “Evropa” Italijanske unije in Društvo Poem – za enake možnosti iz Kopra. Festivalsko dogajanje spremlja bogat kulturni program, na katerem se bo predstavilo prek 120 učencev iz italijanskih vrtcev in šol, obiskovalcem pa so na voljo tudi številni gostitelji na stojnicah.

Letošnjo izvedbo bodo še dodatno popestrili dijaki in profesorji Srednje šole Pietro Coppo iz Izole, ki bodo pripravili ustvarjalne delavnice za malčke, učence in dijake.

Zvečer bo festival gostil festival izvirnih popevk v istrskobeneškem narečju. Festival, ki ga organizira Italijanska unija v sodelovanju s številnimi organizacijami, od leta 2016 poteka na treh prizoriščih, Koper pa bo prizorišče druge etape festivala. Gostje večera bodo člani tržaškega glasbeno folklornega društvo Vecia Trieste.

Festival organizira Italijansko središče Carlo Combi iz Kopra ob sodelovanju Italijanske unije in Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Festival je finančno podprlo ministrstvo za kulturo. Vstop na vsa festivalska prizorišča bo brezplačen.