DomovNaši krajiFOTO in VIDEO: Gostovanje dogodka Azamazing v Kopru nas uvršča med svetovne turistične destinacije

FOTO in VIDEO: Gostovanje dogodka Azamazing v Kopru nas uvršča med svetovne turistične destinacije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koncert skupine Perpetuum Jazzile na Titovem trgu, ki je bil izveden za goste potniške ladje Azamara Quest, ladjarja Azamara Club Cruises v prejšnjem tednu, je bil le zaključek kar štiri leta dolge poti od ideje do realizacije projekta, ki je Koper in Slovenijo uvrstil v sam cvet svetovnih prestižnih turističnih destinacij.

Da je ladjar izbral prav Koper oz. Slovenijo za izvedbo dogodka v okviru blagovne znamke „Azamazing“, ni naključje, temveč plod večletnega strateškega dela na področju promocije destinacije Koper širom po svetu. Pot do nedavnega dogodka se je trasirala pred štirimi leti, ko so Janez Maček z družinsko vodeno turistično agencijo Atlas Express, Mestna občina Koper in Luka Koper, ki upravlja potniški terminal, ladjarju Azamara Club Cruises, ki sodi v skupino Royal Caribbean Cruises, zagotovila, da lahko tudi Koper in Slovenija zagotovita nepozaben dogodek za goste na krovu ene izmed najprestižnejših ladij na avetu.

Intenzivna lobiranja in predstavitve idejnih predlogov so trajala dolgi dve leti, na kar je padla odločitev, da se dogodek na Titovem trgu umesti v koledar prireditev „Azamazing“, ki jih Azamara Club Cruises trži za svoje potnike.

Sama priprava dogodka je potekala nadaljnji dve leti, med katerimi se je koncept spremenil v projekt, ki je požel izjemno zadovoljstvo vseh gostov.

Predsednik in direktor Azamara Club Cruises Larry Pimentel z ženo, glavni organizator dogodka, Janez Maček in svetovalka župana MOK Jana Tolja. Foto: Vojko Rotar

Larry Pimentel, predsednik in direktor Azamara Club Cruises je ostal osupel nad kakovostjo izvedbe dogodka in dejal, da „bilo je magično. Verjetno najboljši dogodek, na katerem sem bil“. Njegove besede ne gre jemati samo kot priložnostni kompliment, temveč kot pomembno priznanje za destinacijo ter opravljeno delo, ki ima veliko težo v razvoju tovrstnega turizma pri nas.

Priznanje za dobro izveden dogodek je prišlo kaj kmalu po izvedenem spektaklu na Titovem trgu, saj so se pri ladjarju Azamara Club Cruises odločili, da ga bodo v isti obliki ponovili še 4. septembra letos.

Koprski dogodek se je namreč uvrstil med druge svetovne dogodke, ki jih Pimentel zagotavlja gostom ladij Azamara Club Cruises, med katerimi najdemo: koncert treh tenorjev na Toskanskih gričih, plesno ali koncertno predstavo v gledališču Mikhajlovski v Saint Petersburgu, koncert kover skupine Beatlesov v Liverpoolski katedrali, spektakel akrobatskega plesne skupine Les Farfadais v zalivu pred Grimaldi Forumom v Monaku, ali spoznavanje kulture Maorov v muzeju Te Papa Tongarewa v Novi Zelandiji.

Vsi dogodki, ki se izvajajo pod blagovno znamko Azamazing, gostom potniških ladij prinašajo avtentično turistično izkušnjo, s posebnim poudarkom na spoznavanju lokalne kulture in ljudi.

Priznanje za dobro izveden dogodek je prišlo kaj kmalu po izvedenem spektaklu na Titovem trgu, saj so se pri ladjarju Azamara Club Cruises odločili, da ga bodo v isti obliki ponovili še 4. septembra letos, medtem ko za naslednje leto načrtujejo izvedbo treh edinstvenih dogodkov za svoje goste v Kopru, kar z gotovostjo dviga kvaliteto destinacije.

Zmaga lokalnega turizma in gospodarstva

Gre za zmago za lokalni turizem in gospodarstvo, saj ladjar v celoti krije stroške projekta v višini več desettisoč evrov, k projektu pa pritegne različne domače pridelovalce. Na tokratnem dogodku v Kopru so svoje izdelke ponujali vinarji Santomas in Rodica iz vinorodnega okoliša Slovenska Istra, Penine Sanabor iz vinorodnega okoliša Kras, Movia iz Vinorodnega okoliša Goriška Brda, Penine Istenič iz Bizeljskega vinorodnega okoliša ter Sanctum iz Štajerskega vinorodnega okoliša.

Zeleno dekoracijo dogodka je uredila Vrtnarija Marjetica Koper, storitve postrežbe so zagotovili pri Vivo cateringu, logistiko in organizacijo dogodka je prevzela skupina Koda Events, gostom pa je svoja vrata odprla tudi koprska kavarna Loggia.

Jana Tolja, svetovalka župana Mestne občine Koper je po zaključku projekta, ki je odprl pot za nove prestižne dogodke v Kopru, dejala, da „zame je bil privilegij delati in sodelovati z ljudmi, ki se spoznajo na posel in delajo z dušo. Dokazali smo, kaj lahko naredimo, ko se več posameznikov zbere skupaj in pripravi edinstven dogodek, ki se uvršča v sam svetovni turistični vrh. Za gostovanje dogodka Azamazing se je potegovalo kar nekaj mest v Mediteranu, med njimi Dubrovnik, Hvar in Split. Na koncu pa smo ladjarja najbolj prepričali mi in mislim, da smo glede na odziv njihovih predstavnikov, predvsem pa gostov, še kako upravičili pričakovanja,“ zaključuje Tolja.

Sodelovanje pri projektu Azamazing je nov mejnik pri razvoju ladijskega potniškega turizma v Kopru, ki ga je pred leti, kljub začetnim kritikam glede njegove uresničljivosti, z vztrajno ambicioznostjo realiziral koprski župan Boris Popovič. Dogodek na Titovem trgu je dokaz, da se projekt in vizija razvoja uspešno nadaljujeta še naprej.