DomovNaši krajiFOTO,VIDEO: Koper na dlani znova razkril pestrost naših krajev, koprski župan navdušil Valmarinke

FOTO,VIDEO: Koper na dlani znova razkril pestrost naših krajev, koprski župan navdušil Valmarinke

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je v Kopru odvila tradicionalna prireditev ob občinskem prazniku Mestne občine Koper – Koper na dlani. Raznolika predstavitev na stojnicah in bogat spremljevalni program sta znova razkrila bogastvo  destinacije Koper

Že dopoldne so koprska Pristaniška ulica, Carpacciov trg in druga prizorišča ob morju prevzeli mamljivi vonji po istrskih supah, fritulah, kroštolih in drugih domačih dobrotah. Člani krajevnih skupnosti, kulturnih, turističnih in drugih društev Mestne občine Koper, ki so se predstavljali na stojnicah, pa so vsak na svoj način poskrbeli, da mimoidočim ni bilo dolgčas. Prikaz starih istrskih običajev, kot so pletenje košar, ročno pranje perila, igranje pandola in drugih iger je bila za marsikaterega obiskovalca nepozabna izkušnja.

Koprski župan opral perilo in navdušil Valamrinke: “Da, obvalda!”

Med približno 15 tisoč ljudmi, ki so obiskali današnjo prireditev, je bilo kar nekaj potnikov s potniške ladje Mein Schiff 2, ki je danes prvič obiskala Koper, prireditve pa se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič z družino in sodelavci. Prvi mož koprske občine se je preizkusil tudi v pranju perila – Valmarinke so rekle, da obvlada!

Za dodaten pester kulturni program se gre poleg občine zahvaliti predvsem Zvezi kulturnih društev Mestne občine Koper in koprski izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Organizator prireditve, Mestna občina Koper, je v sklopu Koper na dlani že drugo leto zapored izpeljala tudi Istrske igre, na katerih so se člani krajevnih skupnosti in društev pomerili v igranju briškole, vleki vrvi, skakanju v vrečah in drugih istrskih »disciplinah«. Letos so se za najboljše izkazali člani skupine Škicet iz Hrvatinov, drugo mesto so zasedi krajani Zazida, tretje uvrščeni so bili krajani Loke, četrto mesto pa so zasedli lanskoletni zmagovalci Istrskih iger, člani Turističnega društva Dekani.

Prireditev je v sklopu praznovanja Evropskega leta kulturne dediščine poseben poudarek dala kulturi. Tako so program popestrili povorka kulturnih društev, kulturni maraton v Taverni, folklorni nastopi in voden ogled razstave Kjer preteklost sreča prihodnost na Titovem trgu in v Pretorski palači.