DomovNaši krajiFrancoski minolovec Capricorne priplul v Koper

Francoski minolovec Capricorne priplul v Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v Koper priplul francoski minolovec »CAPRICORNE«, ena najbolj učinkovitih vojaških ladij za odkrivanje in uničevanje podvodnih min na svetu. Ob tej priložnosti so koprsko občino obiskali poveljnik fregate Vincent Magnan s sodelavci in vojaški ataše francoskega veleposlaništva v Sloveniji Christian Bachmann, kjer jih je sprejela podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić. 

640 ton težek francoski minolovec, ki v dolžino meri 51,5 metrov, v širino 9,6 metra, njegov ugrez pa dosega 3,75 metra, je v Koper priplul že pred leti, medtem ko je 50-članska posadka k nam prišla prvič. Kot je povedal poveljnik fregate, je namen obiska krepitev vojaškega sodelovanja med oboroženimi silami Slovenije in Francije, kot tudi izmenjava izkušenj in znanj med francoskimi vojaki ter slovenskimi vojaškimi potapljači.

Ob tej priložnosti jim je koprska podžupanja postregla z nekaj informacijami o Mestni občini Koper, kot tudi o samem mestu, ki si ga bodo v naslednjih dneh tudi ogledali. Obiskati nameravajo tudi vinsko klet Vinakoper in se sprehoditi ob obali vse do Izole. 

Vojaška ladja Capricorne v Kopru ostaja do srede, nakar bo krenila proti Splitu. V domači Toulon bo posadka priplula sredi aprila.