DomovNaši krajiImate kaj za pusta hrusta?

Imate kaj za pusta hrusta?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Živahno dogajanje 11. Istrskega karnevala se je v Kopru začelo že dopoldne, s pustnim rajanjem za otroke v Taverni, nadaljevalo pa se bo že čez slabo uro (ob 15. uri) s tradicionalno pustno povorko, ki bo po številu udeleženih mask ena bolj številčnih doslej. Zaradi velikega števila obiskovalcev se v strogem mestnem jedru obetajo določene spremembe prometnega režima . 

Pestro dogajanje letošnjega že 11. Istrskega karnevala se je v največjem obalnem mestu začelo že ob 10. uri zjutraj, z otroškim pustnim programom v Taverni, ki so ga zaznamovali plesalci plesne šole Fiona, čarodej Roman Frelih ter kreativne delavnice Morja Happy Kids in Večgeneracijskega centra Morje. Nadaljevalo pa se bo ob 15. uri s 11. Istrsko pustno povorko, ki bo krenila s koprskega potniškega terminala in se nato prek Pristaniške ulice vila vse do parkirišča pri stadionu Bonifika, kjer bo razglasitev zmagovalcev in večerna zabava pod šotorom s skupino Modrijani. Tudi letos bodo na povorki sodelovale pustne skupine, pustni vozovi in etnografske maske.

Ob 16. uri bo pestro tudi v Avditoriju Portorož na tradicionalnem pustnem rajanju za otroke z Lačno gosenico, ki ga bodo vodili ustvarjalci in igralci lutkovno–igrane predstave iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, v sodelovanju s Teatrom za vse. Za otroško pustno dogajanje bodo poskrbeli tudi v Ankaranu, kjer bo od 17. ure dalje v prostorih Adria Bowling 402 organizirano pustno rajanje z animacijo.

V večernih urah se pustno dogajanje seli v Tartinijevo gledališče v Piranu, ki bo ob 20. uri gostilo XVII. Veliki pustni ples, katerega tema bo letos »Dobri in zli – angeli in demoni«. Za zabavo bodo poskrbeli skupina Pizza Connection in DJ Adriano Roj ter folklorno-glasbena skupina “Muja Folk” iz Milj. Kot vsako leto bodo pripravili tudi pustno revijo z izborom najlepših in najbolj originalnih mask. Nagrajene bodo posamične maske, pari in skupine.

V nedeljo, 3. marca, bo pustno dogajanje zavzelo Portorož. Pustne maske bodo letos v Portorož priklicale poletje in vse lepo in brezskrbno, kar poletje prinaša. Na portoroški ploščadi se bo poletno obarvano pustovanje z naslovom Skoči v poletje dogajalo v nedeljo, 3. marca, med 11. in 18. uro. Z latinsko-ameriškimi ritmi nas bodo zabavali brazilski glasbeniki skupine Salsa Street Orchestra, pridružili pa se jim bodo tudi plesalke in capoeiristi, ki bodo ustvarili pravi brazilski plesni spektakel. Otroke bodo navdušili razigrani klovni in žonglerji, udeležili pa se bodo lahko tudi kreativnih delavnic in poslikave obrazov. Manjkale ne bodo niti stojnice s slastnimi pustnimi dobrotami, kjer bodo poleg tradicionalnih fritul in kroštol ponujali tudi odlične krofe z različnimi nadevi. Za najbolj lačne pa bodo pripravili tudi edinstvene krofe velikane.

Na pustni torek, 5. marca, ob 17. uri bo s središča Ankarana krenila pustna povorka, ki se bo sprehodila vse do Valdoltre.

V sredo, 6. marca, se bo barvito dogajanje Istrskega karnevala sklenilo s 57. Simboličnim pokopom pusta na Belem Križu.

Sicer pa bo pustno dogajanje tudi letos seglo v različne vasi na podeželju Mestne občine Koper. Tako bo v Pobegih v soboto zvečer Tradicionalno pustovanje z Majko in Ne me jugat, v Kubedu bodo v soboto, nedeljo in na pustni torek imeli povorko po vasi, prav tako bodo vaško povorko imeli na pustni torek v Gračišču, medtem ko bodo tradicionalno vaško povorko v Rakitovcu pripravili v soboto dopoldne, v Zazidu pa v soboto popoldne. Vaška povorka bo v soboto dopoldne tudi v Šmarjah, v nedeljo, ob 11. uri pa bo v Šmarjah tradicionalno pustovanje. Na Škofijah bo v nedeljo ob 16. uri pustno rajanje za otroke, prav tako se bodo mlade maškare lahko zabavale na otroškem pustovanju, ki bo na pustni torek popoldne v dvorani zadružnega doma v Dekanih. V Dekanih bodo na pustno sredo kot že tradicionalno pripravili simbolični pokop pusta.

Zapore prometa v Kopru 

Danes bo med 11. in 16. uro  zaprt vozni pas Kopališkega nabrežja od Središča Rotunda do Potniškega terminala, med 14.45 in 18. uro pa bo za promet zaprto Kopališko nabrežje, odsek od Ukmarjevega trga do Potniškega terminala, Belveder (od Ukmarjevega trga do Glagoljaške ulice), Pristaniška ulica, (od krožišča z Ljubljansko cesto do Ukmarjevega trga), Tomažičev Staničev in Gortanov trg, Piranska cesta (vozni pas od Zelenega parka do krožišča s Pristaniško ulico), Cesta Zore Perello – Godina (vozni pas od OŠ Koper do krožišča z Ljubljansko cesto), Ljubljanska cesta (od krožišča pri vratih Muda do turbo krožišča pri Planet Koper), Vojkovo nabrežje (od Kosovelovega trga do krožišča pri vratih Muda) in Ferrarska ulica oziroma natančneje vozni pas od krožišča pri sodišču do krožišča z Ljubljansko cesto. Prav tako v tem času ne bo možen uvoz in izvoz iz Kidričeve na Pristaniško ulico. Stanovalcem z veljavnimi dovolilnicami, ki parkirajo na delu od Taverne do Muzejskega trga, bo izvoz omogočen preko Kidričeve ulice in Muzejskega trga na Belveder.

Sicer bosta za dostope v mestno jedro odprti Petronijeva in Dellavalijeva ulica.

Dodatno v času povorke ne bo možen uvoz oz. izvoz na parkirišče za stavbo Sberbank, parkirišče pred trgovino Oviesse in v podzemno garažo Zeleni park.

Za parkiranje bosta zaprta tudi Ukmarjev trg, in sicer med 14:45 in 18. uro ter del parkirišča pri stadionu Bonifika. Slednje bo zaradi postavitve šotora in zaključka povorke zaprto od 28. 2. do 4. 3.

Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev bo na dan prireditve možno brezplačno parkiranje na parkiriščih P + R (pri železniški postaji in v Semedeli). Tudi sicer obiskovalce prireditve vabimo, da na dan prireditve parkirajo na obrobju mesta.

Več o dogajanju istrskega karnevala na www.istrski-karneval.si in na Facebook strani Istrski karneval.