DomovNaši kraji11. Istrska pustna povorka v Koper privabila več kot 20 tisoč ljudi

11. Istrska pustna povorka v Koper privabila več kot 20 tisoč ljudi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sončno vreme in 11. Istrska pustna povorka sta danes v Koper privabila več kot 20 tisoč ljudi. Več kot 900 pustnih šem, ki se je udeležilo povorke, je tudi letos navdih našlo v aktualnih družbeno-političnih temah, pa tudi v vsakdanjem življenju. 

Živahno dogajanje v mestu se je začelo že dopoldne v Taverni z otroškim pustnim programom, ki so ga sooblikovali plesalci plesne šole Fiona in čarodej Roman Frelih, otroci pa so lahko ustvarjali tudi na kreativnih delavnicah v organizaciji Morje Happy Kids in Večgeneracijskega centra Morje.

Vrhunec je pustno dogajanje doseglo v popoldanskih urah, ko je mesto preplavila 11. Istrska pustna povorka. Slednje se je udeležilo več kot 900 maškar, organiziranih v 9 pustnih skupin, 4 skupine z malimi vozovi, 7 skupin z velikimi vozovi ter 5 skupin etnografskih mask. Tudi letos smo v Kopru lahko videli pisano paleto najrazličnejših pustnih šem, manjkali niso niti tradicionalni odganjalci zime kurenti in istrski rožarji, v povorki sodelujoče skupine in vozove pa so tako kot minula leta navdušile nekatere tematike iz aktualnega družbeno-političnega življenja, kot so denimo drugi tir, koprski zapori in tovarna Tomos. Spet drugi so navdih našli v disko glasbi in glasbenih ustvarjalcih, ruskem baletu, koprskih lučkah in drugih temah iz vsakdanjega življenja.

Nagrado za najboljšo predstavitev so podelili Skupini Škicet za masko »Iz Rusije z ljubeznijo«.

Strokovno komisijo in komisijo, sestavljeno iz predstavnikov sodelujočih v povorki, katerih skupni glasovi so prinesli letošnje zmagovalce, so med skupinami najbolj navdušili člani Društva upokojencev Olmo Prisoje z masko Bela snežinka, za najboljši mali voz so razglasili Bržanijske marionete iz KTŠI Gugo Loka, nagrado za najboljši veliki voz so odnesli člani TD Dekani z »Discom kur en bot«, nagrado za najboljšo predstavitev pa so podelili Skupini Škicet za masko »Iz Rusije z ljubeznijo«.

Med skupinami je letos slavila maska Bela snežinka Društva upokojencev Olmo Prisoje.

Nagrade za zmagovalce so letos prispevali Kavarna Kapitanija, Vinakoper, Automatic Servis, Radio Capris, Kavarna Triglav, Cafe Calypso in Ford Nova.

V Mestni občini Koper, ki je povorko letos organizirala že 11. leto zapored, ocenjujejo, da je pustno dogajanje  danes v mesto privabilo več kot 20 tisoč ljudi.

Za najboljši mali voz so razglasili Bržanijske marionete iz KTŠI Gugo Loka.

Pester program Istrskega karnevala se nocoj nadaljuje v šotoru ob stadionu Bonifika, kjer za zabavo skrbi ansambel Modrijani. Jutri se bogato dogajanje seli v Portorož, v naslednjih dneh pa se rajanje nadaljuje tudi po vaseh Mestne občine Koper. Več o dogajanju Istrskega karnevala na spletni strani www.istrski-karneval.si in na Facebook strani Istrski karneval.

Živahni plesalci »Disca kur en bot« (TD Dekani) so si prislužili prvo mesto med velikimi vozi.