DomovNaši krajiLetošnja sezona prihodov potniških ladij bo ena uspešnejših  

Letošnja sezona prihodov potniških ladij bo ena uspešnejših  

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo sezono prihodov potniških ladij v Koper bo letos odprla prestižna potniška ladja Viking Star, ki se bo ob potniški terminal privezala 27. marca. 228 metrov dolga ladja, ki bo na svojem krovu prepeljala 850 petičnih potnikov, bo letos k nam priplula še devetkrat, nazadnje 23. oktobra.

Sicer pa bo letošnja sezona ena uspešnejših; prihodov potniških ladij bo sicer nekoliko manj kot lani, ko smo jih v Kopru lahko občudovali kar 77, bo pa zato število potnikov preseglo prag 100 tisoč obiskovalcev. Letošnja sezona, v okviru katere bo v Koper priplulo 69 ladij in 101.252 potnikov bo tako primerljiva z lansko, v kateri je Koper obiskalo 101.500 potnikov, primerja pa se lahko tudi z rekordno sezono v letu 2011, ko smo zabeležili nekaj manj kot 110 tisoč potnikov.

Med 69 ladjami bo 9 takih, ki bodo k nam priplule prvič (t.i. maiden call), in sicer MSC Lirica, MSC Opera, Marella Discovery, Azamara Pursuit, Mein Schiff 6, Silver Shadow, Celebrity Infinity, Koningsdam ter Princess Iris, ki se bo ob potniški terminal privezala zadnja, 29. oktobra. Z vsako od njih bo v Koper priplulo med 1.500 in 2.000 potnikov, izjema sta prestižni ladji Azamara Pursuit in Silver Shadow, ki na svojem krovu prepeljeta okrog 800 gostov. Prvi dve novinki v Koper prihajata že aprila, tri bomo gostili v maju, nato pa junija, julija, septembra in oktobra po eno.

Ladja Norwegian Spirit ladjarja Norwegian Cruise Line je minulo leto v Koper priplula kar 9 krat.

Kot nam je ob tej priložnosti povedala svetovalka župana Jana Tolja, zadolžena za projekt potniškega terminala, se gosti s potniških ladij zadnja leta vse bolj usmerjajo v avtentične lokalne produkte in doživetja, čeprav je njihov delež v primerjavi s tistimi, ki se na destinaciji odločajo za klasične izlete (Ljubljana, Postojnska jama, Bled) še vedno manjši. »Opažamo, da je zanimanja za lokalna in avtentična doživetja iz leta v leto več. Letos tako poleg stalnih produktov – Lov na tartufe, Okusi zaledja, Hop – on, Hop – Off ogledi Obalnih mest z avtobusom, panoramskih ogledov vožnje po Obali in posameznih odkrivanj zalednih krajev koprske občine, gostom ponujamo nekaj čisto novega, in sicer »Wine fountain tour«, v okviru katerega bodo obiskali vinsko fontano v Marezigah in se prepustili aromatičnim okusom domačih žlahtnih kapljic ter se sprehodili po bližnjih vinogradih«.

Poleg tega bo staro mestno jedro tudi letos gostilo tri posebna doživetja za goste prestižnih ladij Azamara Club Cruises, ladjarja Royal Caribbean Cruise Line, ki jih poznamo pod imenom Azamazing. Dogodke, ki jih bo v maju, juliju in septembru organizirala agencija Atlas Express, bo podprla tudi koprska občina.

Letošnja nadvse pestra sezona prihodov potniških ladij se zaključuje nekoliko kasneje kot lanska, in sicer 3. decembra, s prihodom ladje Amadea.