DomovNaši kraji“Interventno je treba sanirati območja izlitja”

“Interventno je treba sanirati območja izlitja”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi včerajšnjega iztirjenja vlaka pri Hrastovljah in izlitja več tisoč litrov kerozina znotraj II. vodovarstvenega območja, so v Rižanskem vodovodu Koper sprejeli nekaj takojšnjih ukrepov, med katerimi je tudi poziv uporabnikom k varčni in racionalni rabi pitne vode. 

V Rižanskem vodovodu Koper so že včeraj prekinili neposredni odjem vode iz izvira Rižane in pričeli s črpanjem iz podtalnice, kjer je voda povsem neonesnažena. Da bi zagotovili zadostne količine pitne vode, so povečali odjeme vode tudi iz obeh sosednjih vodovodov, Istarskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana, ter vzpostavili monitoring. Že včeraj so odvzeli prve vzorce vode, ki so pokazali, da je oskrba s pitno vodo še vedno povsem varna in pod nadzorom.

Zaradi omejenih virov razpoložljive količine vode, sušne vremenske napovedi in pričakovane povečane porabe vode v času turistične sezone občanke in občane pozivajo, da s pitno vodo ravnajo varčno in racionalno.

Nasveti za bolj racionalno porabo vode so naslednji: 

  • uporabljajte pitno vodo le za najnujnejše namene,
  • povečajte nadzor na internem vodovodnem omrežju in preprečite nekontrolirane izlive,
  • skrajno racionalizirajte dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti,
  • obveščajte upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu,
  • upoštevajte ukrepe in navodila upravljavca do njihovega preklica.

Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne.

Interventno je treba sanirati območja izlitja

Na dogajanje se je že včeraj odzval koprski župan Aleš Bržan in se zahvalil gasilcem, ki so še enkrat dokazali svojo vrhunsko usposobljenost, požrtvovalnost in profesionalnost.

Izjavo je podal tudi na današanji novinarski konferenci na Rižanskem vodovodu Koper, kjer so predstavili interventne ukrepe za nemoteno oskrbo Obale s pitno vodo. »Več desetletij smo opozarjali, da je to območje tempirana ekološka bomba in da nujno potrebujemo tako drugi železniški tir kot tudi dodatni vodni vir. Danes je ta bomba sprožena in storiti moramo vse, da ohranimo svoj vodni vir. Interventno je treba sanirati območja izlitja, šele nato lahko razmišljamo o ponovni vzpostavitvi prometnih tokov. Pravica do čiste pitne vode je vedno nad katerim koli gospodarskim interesom. Pričakujemo, da bodo pristojni nemudoma ukrepali in poskrbeli, da se onesnažena zemljina v celoti zamenja, ter tako pripomogli k temu, da ob naslednjem večjem deževju kerozin ne bi pronical v podtalnico,« je medijem danes pojasnil Bržan in napovedal, da bo pri svojih zahtevah do države neomajen.