DomovNaši krajiINTERVJU: Mojca Vojska: “Želimo si še povečati program in delež aktivnih mladih v Mestni občini Koper”

INTERVJU: Mojca Vojska: “Želimo si še povečati program in delež aktivnih mladih v Mestni občini Koper”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Center mladih Koper bo s prihodnjim letom samostojni javni zavod. To so v četrtek v drugem branju tudi uradno potrdili občinski svetniki Mestne občine Koper. Mi smo se o  tem pogovarjali z Mojco Vojska, ki v tandemu s Kristino Radovčič Center mladih Koper že od same ustanovitve tudi vodi.

Namen ustanovitve in poslanstvo zavoda je tako kot je bila do zdaj, celostna podpora pri oblikovanju identitete mladih. Zavod bo tako še naprej vzpostavljal avtonomni mladinski prostor, ki deluje v lokalni skupnosti z namenom, da omogoča negovanje kulturnih, socialnih in drugih stikov med mladimi, vzpodbuja družbeno integracijo, aktivno participacijo in družbeno odgovornost mladih.

Mojca Vojska vodja Centra mladih Koper. Foto: ekoper.si

Začetki ob ustanoviti so bili najbrž težki, saj je predhodno prav v teh prostorih deloval vsem dobro znani MKC, ki je bil eden redkih, kjer je prednjačila alternativa:

Izhajali smo iz tega, da je to mladinski center, ki je v Kopru resnično primanjkoval. Mladinski center je namreč namenjen vsem mladim, kulturam in subkulturam. Prav iz tega naslova smo pričeli tako, da so pri nas bile in so na voljo zelo različne vsebine. Poudarek smo, poleg že obstoječih vsebin, dali na take, ki mlade vspodbujajo h kritičnemu mišljenju, jim pomagajo pri kreativnosti in izražanju sebe. Všeč mi je bilo, da so fantje, ki so delovali že v okviru MKC-ja želeli še naprej sodelovati tudi z nami, tako da so metal koncerti in nekateri drugi dogodki, ki so jih tu prirejali, obdržali svojo kontinuiteto. Kljub temu, pa je bilo potrebno ta sloves prostora, kjer se zbirajo izključno “metalci” razbiti.

Kljub temu, da ste morali razbijati mite o “metal placu” in polenom, ki so letala pod noge s strani političnega parketa, danes prostor živi:

Seveda živi, saj so prostori narejeni, tako kot si vsaj sama predstavljam, da v mladinskem centru morajo biti. To pomeni, da so vsi naši prostori večnamenski. Imamo dve predavalnici, ena od predavalnic se lahko spremeni tudi v plesno dvorano ali prostor za telovadbo, velik doprinos pa je zagotovo igralna soba, kjer imamo za mlade na voljo kalčet, biljard, družabne igre … Poudariti velja, da so naše vsebine uporabnikom na voljo popolnoma brezplačno. Veseli smo, da lahko sodelujemo tudi z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, ki ima pri nas premično zbirko. Poleg naštetega je tu še vrt, kjer se mladi radi družijo.

Obalne rime so našle svoj prostor v Centru mladih Koper. Foto: Obalne rime facebook

Glede na to, da imate res veliko različnih delavnic za mlade, kakšna je obiskanost?

Dejansko sem presenečena nad tem kako dobro so naše delavnice obiskane. Izpostavila bi morda delavnice za osebnostni razvoj in multimedijske delavnice, med samimi dogodki, ki se pri nas odvijajo vsak mesec, pa so zelo dobro obiskane tudi Obalne rime. Koncerti so razred zase, saj so že od samega začetka odlično obiskani. Samo letos smo razprodali kar štiri.

Obdržali ste, kar nekaj programov oz. festivalov, ki so se odvijali tudi v nekdanjem MKC-ju, ste pa jim dodali še dodatno zanimivo koncertno, modno in ustvarjalno doživetje:

Tako je, letos se je že drugo leto vsem zanimivim dejavnostim, ki jih ponujamo pridružil festival urbane kulture Burja. Na festival v sodelovanju z zavodom Fontico poskušamo pripeljati mlade in kvalitetne glasbene skupine. Izpostavila bi tudi CMOK fest, ki je festival s katerim obeležimo odprtje tega prostora in Sweet fashion, ki ga prav tako letos organiziramo že drugič in je bil v lanskem letu zelo dobro obiskan s strani predstavnikov mode, mladih oblikovalcev in nenazadnje tudi ostalih obiskovalcev. Zagotovo pa so zanimivi tudi naši Start up vikendi, ki so rodili projekt Start up Koper, v katerega so vključene vse mladinske organizacije v Kopru, ki se ukvarjajo s podjetništvom. Poleg naštetega pa je naš prostor namenjen tudi umetniškim razstavam, vsaka pri nas gostuje en mesec.

PLATFORMA START-UP KOPER: Prijavite se na natečaj in spišite svojo zgodbo o uspehu

Kakšni so vaši cilji in želje za naprej?

Naš glavni cilj je zagotovo mladim ponuditi čim bolj pestre vsebine, da lahko vsak izmed njih najde nekaj zase in je aktiven prav na tistem področju, ki ga najbolj zanima. Zelo smo veseli, da prav k nam pridejo mladi, ki želijo organizirati koncerte, kar jim omogočimo in pri izvedbi tudi popolnoma brezplačno pomagamo. Prav pred kratkim so k nam prišli gimnazijci, ki so že tradicionalno izpeljali Gimfest. Usmerjamo se torej v to, da gradimo mlade ljudi, ki bodo aktivni na različnih področjih. V dveh letih smo dosegli ogromno, še več kot smo si zastavili in želimo si, da bi v naslednjih letih lahko dosegli še več. Največja želja je trenutno ta, da bi povečali kapaciteto prostorov, saj smo kar 130 procentno zasedeni, uporabnikov, ki bi še želeli uporablajti naše prostore pa je z vsakim dnem več, kar je velika potrditev za naše delo. Želimo si še povečati program in delež aktivnih mladih v Mestni občini Koper.