DomovKulturaFOLKEST: Ron navdušil koprsko občinstvo

FOLKEST: Ron navdušil koprsko občinstvo

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je bil Koper prizorišče ene pomembnejših italijanskih manifestacij folk glasbe. V okviru festivala Folkest smo tokrat gostili Rona, ki je do zadnjega kotička napolnjenega Carpacciovega trga navduševal odlično razpoloženo občinstvo. Koncerta se je udeležil tudi koprski podžupan Alberto Scheriani.

Ron, s pravim imenom Rosalino Cellamare, je priznani italijanski kantavtor in glasbenik, ki zna svoj glas ponesti tudi izven italijanskih meja.

Glasbenik, rojen v Dornu na severu Italije, se je leta 1970 s komaj 16 leti pojavil na odru velikega Sanrema, kaj kmalu pa je postal tudi avtor glasbe, med drugim za širše priznane glasbenike, kot je npr. Lucio Dalla. Kasneje se je preizkusil tudi kot igralec, a se je kmalu vrnil na glasbena pota ter začel z izdajanjem albumom. Njegov največji uspeh je bržkone zmaga na Sanremu leta 1996 s pesmijo Vorrei incontrarti fra cent’anni v duetu s Tosco.

Folkest je izjemno bogat festival, ki predstavlja folk in etno glasbo celega sveta, odvija pa se vsakoletno meseca julija. Organizatorji pomen tega dogodka vidijo predvsem v razbijanju stereotipov, spodbujanju strpnosti multikulturne skupnosti, promociji in spoznavanju kulture različnih narodov, vse skupaj pa zaokrožuje bogatenje ter poglabljanje glasbenega poznavanja, kar Folkest s svojimi mojstrskimi in dodelanimi nastopi omogoča z vsakim koncertom, ki poslušalcem ponuja obilo užitkov.

Na Carpacciovem trgu v Kopru ga je v objektiv ujela tudi kamera enega od italijanskih medijev – v kratkem intervjuju, v katerem se je dotaknil tudi svoje dolgoletne glasbene kariere, tako ni mogel skriti navdušenja nad Koprom. Še posebej ga je prevzel Carpacciov trg, kjer je v večernih urah občinstvu pripravil pravo glasbeno poslastico.