DomovNaši kraji»Istri grozi ekološka katastrofa z zamikom!«

»Istri grozi ekološka katastrofa z zamikom!«

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na današnjem sestanku treh županov istrskih občin in ankaranske podžupanje z ministrom za okolje in prostor so sogovorniki obravnavali ukrepe za reševanje okoljske grožnje, ki jo je slovenski Istri povzročilo iztirjenje vlaka in izlitje kerozina v predoru v Dolu pri Hrastovljah.

Sogovorniki so se najprej dogovorili, da bodo skupino, ki na ministrstvu sprejema ukrepe za zmanjšanje možnosti, da kerozin pride do vodnega vira, razširili tudi s predstavniki in strokovnjaki občin. Na ta način bodo lokalne skupnosti v vsakem trenutku seznanjene z načrti države, hkrati pa bodo strokovnjaki ministrstva dobili priložnost pravočasno obravnavati predloge, ki jih morda sami ne bi predvideli.

Dogovorili so se, da že prihodnji teden začnejo usklajevanja o dokončni določitvi novega vodnega vira za slovensko Istro. »Istrski župani imamo dva predloga za dodatni vodni vir, vendar pa določitev tega vira ni naša naloga. V ustavo Republike Slovenije smo zapisali, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo zagotavlja država. Ministrstvo je torej tisto, ki mora predloge preučiti, pripraviti finančno konstrukcijo in sprejeti odločitev,« je po sestanku povedal koprski župan Aleš Bržan in dodal: »Mi smo pripravljeni nuditi vse informacije, ki jih bo ministrstvo v prihodnje potrebovalo, a danes smo se sešli zato, da rešimo problem, ki je nastal pred enim tednom, in še ni rešen. Še vedno smo soočeni z ekološko katastrofo z zamikom, še vedno obstaja verjetnost, da bo že ob prvih padavinah prišlo do onesnaženja našega edinega vodnega vira, in ministrstvo mora za to grožnjo najti rešitev.«

Novinarkam in novinarjem je pojasnil tudi, kaj se bo zgodilo, če pronicanja kerozina ne bo mogoče ustaviti: »Če bomo izgubili ta vodni vir, bomo v celoti odvisni od dobav vode iz obeh sosednjih vodovodov, Istarskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana. Količine te vode so omejene in ne bodo zadoščale za potrebe v času poletne sezone, kar pomeni, da bodo v tem primeru nujne redukcije oziroma omejitve dobave vode. Ker bo država dodatni vodni vir lahko zagotovila šele v nekaj letih, je za nas življenjskega pomena, da prepreči onesnaženje tega, ki ga imamo danes. Seveda nam mora biti žal izgubljenega časa, izgubljenih desetletij, ko so bile rešitve že izdelane in sredstva zagotovljena, in pravico imamo, da smo ogorčeni, da je država dajala prednost bistveno manj nujnim in celo nepotrebnim projektom, vendar nam to sedaj ne pomaga. Dobro pa je, da smo izboljšali komunikacijo in sodelovanje lokalnih skupnosti z ministrstvom in se na podlagi tega sodelovanja nadejamo boljših rezultatov v prihodnosti,« je sklenil koprski župan.

Na današnjem sestanku so župani dobili tudi zagotovila, da strokovne službe proučujejo poročilo o detekciji kerozina v poroznem kraškem terenu. Na podlagi ugotovitev bodo v naslednjih dneh sprejeli odločitev o nadaljnjih ukrepih, ki predvidevajo poskusno vrtanje in črpanje izlitega kerozina.