DomovNaši krajiIstrskemu zajtrku nagrada za najboljši primer dobre inovacijske prakse

Istrskemu zajtrku nagrada za najboljši primer dobre inovacijske prakse

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Potujoča AIRTH konferenca o inovativnosti v turizmu s slovensko nagrajenko – Matejo Kozlovič Hrvatin in Istrskim zajtrkom.

V preteklem tednu je v Innsbrucku potekala mednarodna “road-trip” konferenca o inovativnosti v turizmu, namenjena razvoju, uvajanju in promociji inovacij v turizmu. Organizator konference je bila Aliansa inovatorjev in raziskovalcev inovativnosti v turizmu in hotelirstvu (AIRTH) ob pomoči lokalnega partnerja – Univerze v Innsbrucku. Na njej je sodelovalo 42 udeležencev iz Avstrije, Nemčije, ZDA, Japonske, Velike Britanije, Slovenije, Hrvaške, Grčije, Norveške, Irske, Turčije in Švedske. Konferenca je “potovala” med različnimi lokacijami, kjer so udeleženci predstavljali svoje raziskave in inovacije ter hkrati spoznavali inovacijske dosežke in izzive vseh lokalnih gostiteljev (Swarovski Crystal World, AREA 47, Umbrüggler Alm, Witches’ Water, Sportresort Hohe Salve).
Nagrado za najboljši akademski prispevek na konferenci je dobila Ziene Mottiar iz Technological University Dublin za predstavitev “An examination of the role of place-making in tourism as a driver of innovation”. Nagrada za najboljši primer dobre inovacijske prakse pa je romala v Slovenijo, prejela jo je Mateja Kozlovič za predstavitev “Istrian Breakfast – A Local Bite”.
»Izredno sem hvaležna za priznanje udeležencev mednarodne konference, ki so prepoznali trud in potencial novega poslovnega modela. Še bolj pa sem hvaležna vsem posameznikom in organizacijam, ki so projekt podprli od začetka in tudi kasneje ter pomagali pri njegovem razvoju in še vedno verjamejo, da skupaj smo močnejši! Brez podpore in sodelovanja številnih, projekt ne bi živel in bil uspešen«, je pomembno mednarodno priznanje komentirala Mateja Hrvatin Kozlovič.

V projekt Istrski zajtrk so vključeni lokalni kmetje, predelovalci, vinarji, ponudniki nastanitev in številni drugi. Kot je pojasnila, je produkt nastal tudi s pomočjo študentov iz štirih fakultet Univerze na Primorskem v okviru projekta Po kreativni poti do znanja.

Sicer pa k uspehu Istrskega zajtrka – Okusi Lokalno prispevajo: Vina Montis iz Montinjana, Zeliščni raj slovenske Istre s Trseka, Kmetija Marima iz Trebeš, trgovina Okusi Istre v Kopru, Kmetija Gramona iz Seče, trgovina Zakladi Slovenije iz Portoroža, Vrt kaktusov iz  Seče, Sirarna Baruca iz Potoka, Kmetija Trček iz Hrastovelj, KZ Agraria in številni ponudniki nastanitev.

Kozlovičeva se je ob prejemu priznanja zahvalila tudi Turistični organizaciji Koper, Turističnemu združenju Portorož, Slovenski turistični organizaciji, ABC Acceleratorju ter Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
Kot je znano, je produkt Istrski zajtrk – Okusi lokalno zaživel lani. Pri naročilu zajtrka, ki temelji na lokalnih sestavinah, je mogoče izbirati med klasično in vegetarijansko različico, v ceno zajtrka pa so vključena tudi lokalna doživetja.

Več informacij: http://www.airth.global/default.aspx?lng=en