DomovNaši krajiItalijanska osnovna šola v Hrvatinih obeležila 20. obletnico

Italijanska osnovna šola v Hrvatinih obeležila 20. obletnico

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Podružnična Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Hrvatinih je v četrtek obeležila 20. obletnico delovanja. Praznovanja se je udeležil tudi koprski podžupan Alberto Scheriani.

“Veseli me, da sem danes lahko med vami spoštovani učitelji, starši in učenci, ki že 20 let tvorite uspešno zgodbo italijanske osnovne šole, ki se nahaja prav tu, kjer sem tudi sam preživljal svoje otroštvo,” je navzoče pozdravil koprski podžupan.

Ob tem pa je ravnatelju italijanske osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Hrvatinih Guidu Križmanu podelil priznanje Mestne občine Koper za vseh dvajset uspešnih let delovanja.

Poleg 20. obletnice pa so v Kulturnem domu v Hrvatinih otroci obeležili tudi zaključek šolskega leta. Tako so združili svoje moči in pripravili zabaven program, plesa, petja in odlično odigranih skečev, ki so obiskovalce naravnost navdušili. Učencem in staršem je nekaj besed namenil tudi ravnatelj Guido Križman, ki se je tako učiteljem kot tudi staršem in nenazadnje otrokom zahvalil za skupno ustvarjanje odličnih pogojev za delo v šoli in vsem skupaj zaželel vse najboljše še naprej.

Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio že septembra tudi z novimi prostori

Podružnična šola v Hrvatinih je bila zaradi potrebe po razširitvi oddelkov zgrajena leta 1997 in zajema pet oddelkov, ki jih obiskujejo otroci iz lokalnih skupnosti Hrvatini, Ankaran in Škofije. Kljub temu pa se je danes pokazala potreba po še dodatni širitvi oddelkov šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, ki ima podružnici še v Semedeli in Bertokih, zato naj spomnimo, da bo šola že septembra dobila nove prostore v Kopru, in sicer v opuščenem objektu nekdanje srednje tehniške oz. kovinarske šole.

Naložba predvideva ureditev dveh igralnic, garderobe, pripadajočih sanitarij in zunanjih teras, vse za potrebe vrtca, ter ureditev petih učilnic, garderobe, osrednjega prostora, jedilnice, razdelilne kuhinje, knjižnice in kabinetov za potrebe osnovne šole. V okviru investicije bo urejen tudi dostop za osebe z gibalnimi težavami, saj bodo v nove prostore umestili še dvigalo. Poskrbljeno bo tudi za zelene površine, saj se bo obstoječa zelenica pred vhodom ohranila, za objektom pa se bo se uredil atrij, ki ga bodo opremili z zelenjem.

Naložbo v večji meri financira ministrstvo za šolstvo (1,4 milijona evrov), medtem ko je Mestna občina Koper za naložbo namenila komunalno opremljeno zemljišče v vrednosti 108 tisoč evrov.