DomovNaši krajiIZ INTERVJUJA: “Koper je daleč najuspešnejša občina!”

IZ INTERVJUJA: “Koper je daleč najuspešnejša občina!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan Boris Popovič, ki občino vodi že 16 let in se bo letos potegoval za nov mandat, zadnja štiri leta ocenjuje kot izredno uspešna. Med prioritetami pa je v pogovoru za STA izpostavil zlasti razvoj turizma. Tako namerava župan Koper uradno razglasiti za turistično mesto, kamor se bodo po njegovih besedah prišli kopat celo iz Dubrovnika.

“Naredili smo res ogromno, še neprimerno več, kot smo sploh upali verjeti, da bomo lahko,” je Popovič ocenil minuli mandat. Pri tem je navedel številne za občino pomembne infrastrukturne projekte, ki so se že oz. se zaključujejo, od Centra vodnih športov v Žusterni do rekreacijskih in parkovnih površin ob preurejeni Semedelski promenadi.

Omenil je tudi skrb za objekte, namenjene šolski in predšolski vzgoji, ter za komunalno in cestno-prometno infrastrukturo. Izpostavil je širitev t.i. Bertoške vpadnice v mesto in napovedal, da se bodo po objavi razpisa za izvajalca del ta začela konec tega ali najkasneje v začetku prihodnjega leta.

Boris Popovič: “Vsa leta delamo na tem, da postanemo turistično mesto, kar Koper pred 15 oziroma 16 leti niti slučajno ni bil.”

V Koper se bodo prišli kopat celo iz Dubrovnika

Prav tako bo zaradi prizadevanj občine koprsko pristanišče dobilo dva nova vhoda, kar bo za 90 odstotkov razbremenilo promet, je dodal. Obeta se tudi izgradnja dveh novih kamionskih terminalov, ki bosta razbremenila obstoječega v bližini mestnega jedra.

Velik poudarek daje Popovič razvoju turizma. “Vsa leta delamo na tem, da postanemo turistično mesto, kar Koper pred 15 oziroma 16 leti niti slučajno ni bil,” je dejal.

Če bo ponovno izvoljen, namerava prihodnje leto Koper tudi uradno razglasiti za turistično mesto. V ta namen bi morali po njegovih besedah urediti še dodatne plažne površine, ki bi na dolgi rok predstavljale večji del obalnega pasu med koprskim pristaniščem in mejo z izolsko občino.

“Naslednje leto pričakujem, da bo ob celi obali polno ljudi in da se bodo iz Dubrovnika, kot sem obljubil, hodili kopat sem,” napoveduje župan.

V kratkem bodo dobili tudi dokončno idejno zasnovo za dvigalo oz. stolp med obalo in Markovcem, ki “nas bo postavil še bolj na zemljevid svetovnega turizma”. Prihodnje leto pa naj bi končno zaživel potniški terminal za vse pogostejše prihode turističnih ladij, saj je Luka Koper v proračun za 2019 uvrstila tudi to postavko.

Prav razvoj pristanišča je bil v zadnjih letih pogosto kamen spotike. Popovič je priznal, da odnosi z Luko Koper niso enostavni, da pa je dialog z novim predsednikom uprave Dimitrijem Zadelom, v katerem župan vidi sposobnega podjetnika, “neprimerno boljši, kot je bil prej”. Po njegovih besedah proti koncu mandata Zadelovega predhodnika Dragomirja Matića namreč stikov sploh ni bilo več.

Minuli ponedeljek je prvi mož koprske občine Boris Popovič, v družbi ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, namenu predal povsem prenovljene prostore vrtca Delfino Blu in osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio na Vergerijevem trgu v Kopru. Foto: arhiv ekoper.si

Popovič zavrača očitke o zapostavljenosti podeželja

Tudi na drugih področjih imajo v Kopru veliko načrtov. Tako je Popovič med drugim napovedal nova neprofitna stanovanja za mlade družine in varovana stanovanja za starostnike, pridobitev novih komunalnih privezov, novo stavbo zdravstvenega doma, prenovo glavnih avtobusne in železniške postaje itn.

Ob tem župan zavrača očitke o zapostavljenosti podeželja. “Situacija je ravno obratna. Je pa res, da je naše podeželje izredno veliko,” trdi župan. O tem, da delajo dobro, se bodo strinjali praktično v vseh krajevnih skupnostih, je dodal.

Do Popoviča in neizpolnjenih obljub o novi osnovni šoli so bili sicer v tem mandatu zelo kritični na Škofijah. Župan je ob tem pojasnil, da so v tamkajšnji šoli obnovili marsikaj, od sanitarij do električnih instalacij, da pa narejeno povečini ni bilo vidno na zunaj. Sicer pa na občini niso stali križem rok, tako da bodo v naslednjem mandatu šolo popolnoma obnovili in dogradili. “Idejno rešitev že imamo,” je navedel Popovič.

Boris Popovič: “To, kar delamo, si lahko privoščimo. Imamo kredite, ampak brez težav plačujemo anuitete, nismo nikomur dolžni.” Foto: arhiv ekoper.si

“To, kar delamo, si lahko privoščimo.”

Odnosi z novo Občino Ankaran so po besedah Popoviča korektni, glede razvoja tega obmorskega kraja po njegovi odcepitvi od Kopra pa je napovedal: “Kaj se je naredilo v teh štirih letih v Ankaranu, bodo pa ocenjevali volivke in volivci.”

Kar zadeva zadolženost koprske občine, Popovič opozarja, da so izgubili precej rednih prihodkov prav na račun ustanovitve Občine Ankaran ter zaradi izgube stavbnega zemljišča ob ustanovitvi naravnega rezervata Škocjanski zatok.

Kljub temu je Koper po njegovi oceni daleč najuspešnejša občina. Imajo za slabih 50 milijonov evrov kreditov, a so se tudi prihodki občine precej povečali, vse račune plačujejo v roku, zatrjuje. “To, kar delamo, si lahko privoščimo. Imamo kredite, ampak brez težav plačujemo anuitete, nismo nikomur dolžni,” je še pojasnil.

Koprski župan si želi, da bi bila nova vlada pri svojem delu uspešna, v vladni ekipi pa vidi tudi številne sposobne obraze. Je pa vprašanje, pravi, koliko časa bo vlada trajala. Po njegovem mnenju je namreč “malo slabo začela”, saj so podjetniki že na nogah, sam pa meni, da je vladi treba pustiti delati. “Če si sami sebi ne bodo metali polen pod noge, znajo biti uspešni,” je sklenil.