DomovNaši krajiŠampione letošnjega festivala namiznih oljk je pridelal Franjo Bošnjak

Šampione letošnjega festivala namiznih oljk je pridelal Franjo Bošnjak

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos so v okviru Festivala namiznih oljk, ki ga je včeraj gostila dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru podelili priznanja najboljšim in najbolj prizadevnim oljkarjem. Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval dr. Vasilij Valenčič, je priznanje za kakovost – šampion podelila Franju Bošnjaku, za vzorca ascolana v slanici in štorta v slanici, priznanje vicešampiona pa sta si prislužila družinska kmetija Olea – Mirjana Klodič (z vzorci leccino v olju Štorta v olju in golobje jajce z rožmarinom v olju) in Steljo Božič (za štorto v slanici, štorto v olju, štorta z začimbami v olju in oblica v lastnem soku in sladkorju).

Na letošnjem 3. Festivalu namiznih oljk, ki se je tokrat preselil v Koper, je sodelovalo 35 vzorcev, med katerimi so prednjačile oljke sorte štorta in ascolana, pridelane v slanici. Ocenjevalna komisija, ki jo je sestavljalo osem strokovnjakov, je prijavljene vzorce ocenjevala na podlagi več kriterijev, med drugim glede na grenkobo, slanost in kislost sadeža, njegovo teksturo, kot tudi je preverjala prisotnost in odsotnost določenih napak.
Poleg glavnih priznanj šampion in vicešampion, so včeraj podelili tudi več priznanj za kakovost. Ta so prejeli Giorgio Maurino Zudich, Barbara Bajda, Ennio Ruzzier, Martin Adamič, Franko Slavec, Domačija Munda, Ekološka kmetija BEM, Ivan Zadel, Darko Jakomin in Herman Milok.

»Imamo ogromno uspešnih oljkarjev, ki nas vsako leto razveselijo z odličnimi rezultati z različnih, tudi mednarodnih tekmovanj, kar je tudi razlog, da Mestna občina Koper z veseljem podpira prireditve, ki so tako ali drugače povezane z oljkarstvom in oljkami,« je ob tej priložnosti povedal koprski podžupan Peter Bolčič.

Nekaj besed zbranim je namenila tudi znanstvena sodelavka Inštituta za oljkarstvo, ki deluje v okviru ZRS Koper, dr. Maja Podgornik. Kot je povedala, si z organizacijo festivala prizadevajo v slovenski Istri obuditi tradicijo vlaganja namiznih oljk, ki je vrsto let nastajala v simbiozi med človekom in naravo. “Hkrati pa želimo širšo javnost, se pravi tako lokalne prebivalce kot turiste, osvestiti o pomenu dediščine podeželja, mediteranske hrane in tipičnih lokalnih izdelkih,” pojasnjuje Podgornikova.

Sicer Mestna občina Koper tudi sicer oljkarstvu posveča velik pomen. Občina vsako leto na natečaju izbere Županovo oljčno olje, ki ga tudi odkupi in uporablja v protokolarne namene ter tako promovira kakovost naših oljčnih olj, prav tako občina podpira delo svojih oljkarjev tako, da tistim, ki so se uvrstili v svetovno priznani katalog oljčnih olj Flos Ole in obenem sodelujejo na natečaju za županovo oljčno olje, sofinancira prijavo za vodnik, soorganizacija Festivala namiznih oljk pa je še en korak dlje pri podpori in promociji oljkarstva na naših tleh.