DomovNaši krajiNa Fešti fig in vina rose` tudi odprtje prve vinske fontane

Na Fešti fig in vina rose` tudi odprtje prve vinske fontane

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Marezige bodo to soboto in nedeljo prizorišče Fešte fig in vina rose`, ob tej priložnosti pa bodo namenu predali tudi prvo vinsko fontano v Sloveniji.

Da so Marezige prestolnica Dežele refoška ni nobena skrivnost, od sobote dalje pa bodo zagotovo postale tudi neke vrste slovenska prestolnica vina, saj bodo v vasi namenu predali prvo vinsko fontano v Sloveniji in edino tovrstno fontano za degustacijo vin v Evropi. Na slednji bo mogoče okušati tako odprta vina kot tudi vrhunska vina iz slovenske Istre, med njimi vina naše največje kleti Vinakoper, vina lokalnih vinarjev iz Marezig, vsakoletni zmagovalni refošk Praznika refoška, aktualno Županovo vino, katerega naslov trenutno nosi Refošk 2016 vinske kleti Vinales in aktualni zmagovalni muškat Sladke Istre 2017, katerega naslov nosi Muškat 2008 Kmetije Mahnič. Poleg tega bodo naprodaj tudi lokalni izdelki in pridelki.

Vinar Aleš Hrvatin iz kleti Vinales, kjer so pridelali zmagovalno vino, ki je na letošnjem natečaju osvojilo naslov Županovo vino, odprtje vinske fontane pozdravlja in dodaja, da bo slednja zagotovo pripomogla k še večji promociji in posledično prodaji lokalnih vin. Podobnega mnenja je zmagovalka strokovnega natečaja za Muškat Sladke Istre 2017 in predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. »Vse, kar se zgodi na področju promocije vinarstva, za nas pomeni velik napredek in odprtje vinske fontane je za vse vinarje v slovenski Istri velika pridobitev. Veseli me, da bodo na fontani tudi aktualni zmagovalci Praznika refoška, natečaja za Županovo vino in Muškat Sladke Istre. Fontano vidim kot velik potencial tudi s turističnega vidika«, pravi Mahničeva.

Letošnjega prejemnika naziva Muškat Sladke Istre 2018 bomo razglasili 14. septembra v Pokrajinskem muzeju Koper, prijave na natečaj pa so možne še do tega petka, 7. septembra.

Kot nam je povedal gostinec Alen Babič iz Marezig in idejni pobudnik vinske fontane, bodo vinsko fontano namenu predali to soboto, ob 19. uri, sicer pa bo v Marezigah pestro tudi pred in po tem. Sobotno dogajanje se bo pričelo že ob 17.30 s prihodom voza s prvim slovenskim moštom ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige in kulinariko s figami ter pokušino vina Rose`, ob 18. uri bo sledil balinarski turnir za figov pokal, ob 18.30 bo prihod starodobnih vozil društva ADRIA CLASSIC, po odprtju vinske fontane pa bo nastop skupine TRIO LIPA, pohod z baklami in presenečenje figovega večera. Bogato dogajanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, ob 17. uri bo v ospredju kulinarika s figami in pokušina vina Rose`, ob 18. uri prihod starodobnih vozil društva TOMOS ŠKOFIJE, ob 19. uri bo srečanje istrskih klap, ob 20.30 pa razrez figove torte in tekmovanje v vlečenju vrvi, sledil bo istrski zabavni večer.