Iz kuhinje že diši: Domači slivovi cmoki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če še nimate ideje za sladico, ki se bo prilegla ob dobrem domačem nedeljskem kosilu, preizkusite recept okusnih slivovih cmokov, kot jih pripravlja gospa Nadja iz Šalare.

Sestavine:

  • 250 g puste nepasirane skute,
  • 140 g ostre moke,
  • 2 ščepca soli,
  • 40 g masla,
  • 2 rumenjaka,
  • sveže izkoščičene slive.

Sestavine za zabelo:

  • 100 g kokosovega masla,
  • 60 g drobtin.
cmoki1
Slastnih slivovih cmokov se bodo zagotovo najbolj razveselili otroci. Foto: ekoper.si

Priprava:

Skuto najprej pretlačimo, dodamo moko in sol ter vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo in ga dodamo že pripravljeni masi. Dodamo še oba rumenjaka. Testo pregnetemo in napravimo kepo, ki jo za 30 minut postavimo v hladilnik. Medtem ko testo počiva v hladilniku, izkoščičimo slive.

cmoki2
Zadnja podrobnost: priprava zabele. Foto: ekoper.si

Testo oblikujemo v velik svaljek, natržemo koščke in jih oblikujemo v kroglico, ki jo sploščimo, v sredino položimo slivo in jo obdamo s preostankom testa. Tako pripravljene cmoke kuhamo 10 minut v predhodno soljeni vreli vodi. Kuhane prelijemo z zabelo, ki jo naredimo tako, da v ponvi na kokosovem maslu rahlo prepražimo krušne drobtine. Po želji jih potresemo še s sladkorjem.

Pa dober tek! *