DomovNaši krajiXaxid osvajajo obalno glasbeno sceno

Xaxid osvajajo obalno glasbeno sceno

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V tednu Krajevne skupnosti Zazid smo posebno pozornost namenili tudi glasbeni skupini Xaxid, ki s svojo inovativnostjo že skoraj desetletje uspešno deluje na obalni glasbeni sceni.

Začetki skupine segajo v majhno istrsko vas Zazid. Mlada brata Dejan in David Švab, takrat stara 16 oz. 14 let, sta začela iskati člane za glasbeno skupino, ki bi izvajala različne glasbene zvrsti, od harmonike do rock and rolla, popa, bluesa, dalmatinske in komercialne glasbe.

Skupina je najprej vadila po garažah in se nato začasno ustalila v vaškem domu v Zazidu. Bend je postal vaška atrakcija in vaje so kmalu spominjale na prave vaške veselice s plesom. Kljub temu pa zagnana skupina še ni imela imena.

Xaxid
Foto: Skupina Xaxid

Kako poimenovati glasbeno skupino

Skupina je imela zelo hitro priložnost za prvi nastop. Februarja 2007 so nastopili na praznovanju dneva voda v domačem Zazidu. Tam jih je pod svoje okrilje vzel nekdanji basist skupine Platana, Vili Korenika, in ponudbe za nove nastope so kar deževale. Skupino je povpraševanje in zanimanje presenetilo in kar nekajkrat so nastopili brez imena. Šele, ko jih je neki organizator prosil za natisnjene plakate z imenom skupine, si je skupina izbrala ime Xaxid.

Xaxid je staro ime za Zazid, rojstno vas skupine in prizorišče prvih vaj. Zaradi mladosti članov so bili izjema in novost na glasbeni sceni in so uživali veliko zanimanje javnosti. Nastopi na šagrah doma in na Hrvaškem, na rojstnodnevnih ter sindikalnih zabavah in na porokah pa so se kar vrstili.

Xaxid
Skupina je dolgo nastopala brez imena. Foto: skupina Xaxid

Skupina si je kasneje uredila tudi vadnico in vaje so bile tako le še bolj kvalitetne. Vadnica je postala pravi hit, veliko glasbenikov jo je pohvalilo kot najlepšo na Obali.

“Brez podpore naših staršev nam ne bi uspelo. Vozili so nas na koncerte, nam pomagali pospraviti po nastopih, spodbujali so nas od samega začetka. Na prvi koncert smo se peljali kar z desetimi avtomobili, da smo lahko vzeli vso opremo s seboj. Seveda smo bili takrat vsi člani skupine še mladoletni in so za prevoz poskrbeli naši starši,” se prvega koncerta spomni Dejan Švab, bobnar skupine Xaxid in predsednik Krajevne skupnosti Zazid.

Skupina je sodelovala z različnimi glasbeniki

Skupino so v začetni zasedbi sestavljali: David Švab (kitara, harmonika, vokal), Dejan Švab (bobni), Živa Marsetič (vokal, saksofon), Danijel Miklavčič (harmonika, klaviature) in Mitja Nedoh (bas kitara). Kasneje se je zasedba spreminjala. Njeni člani so bili še Teo Korenika, Tomaž Kaligarič, Marina Ogrin, Vili Korenika, Robin Rihter, Erik Petrač, Peter Švab, Vanesa Petretič, Larisa Furlan, Alen Furlan, Alessio Marchesich, Tadej Špeh in Tadej Sever.

člani xaxid
“Prav z vsemi je bilo užitek sodelovati,” je za ekoper povedal Dejan Švab, bobnar skupine (desno spodaj). Foto: Skupina Xaxid

“Prav z vsemi bivšimi člani je bilo užitek sodelovati in vesel sem, da ima skupina po skoraj desetletju še vedno trdno voljo ustvarjati in nastopati,” je povedal Švab.

Prelomno leto skupine Xaxid

Leta 2012 je skupina praznovala peto obletnico delovanja. Obeležila jo je z velikim koncertom v Borštu. Kot gostje so nastopili Ne me jugat, Ni panike, DJ Lovro, Majka in Ne molat.

To leto pa ni bilo posebno samo zaradi praznovanja pete obletnice, posebno doživetje je bilo tudi igranje z največjimi slovenskimi glasbenimi skupinami, kot so: Tabu, Zmelkoow, Rock Partyzani, Rok ‘n’ Band , Vlado Kreslin in Kingston. Nastopili so še na 40. obletnici obalnih legend, skupine Platana. Leto je bilo polno nastopov in uvod v zelo uspešno obdobje, skupina pa je dobila tudi tehnično podporo Mihe Rožaca.

Xaxid kot predskupina
Xaxid so bili predskupina Vlada Kreslina. Foto: skupina Xaxid

“Ključ do uspeha je bil gotovo ta, da so nam ob strani stali starši. Tudi sami smo bili vztrajni in nismo obupali ob prvih težavah. Ves čas pa nas je vodila ljubezen do glasbe. Začeli smo nastopati s priredbami pesmi, za katere smo vedeli, da so ljudem všeč, morale pa so biti všeč tudi nam. Kljub temu, da smo imeli številne obveznosti, smo si vedno vzeli čas za glasbo. Postali smo eno s publiko, zanjo delamo s srcem. Lepo je, ko ti po nastopu zadovoljni poslušalci pomagajo pospraviti opremo, ti povejo, da si jim bil všeč, zaupajo, da so na našem koncertu spoznali boljšo polovico … Zaradi vsega naštetega smo se po skoraj desetletju delovanja odločili, da publiko razveselimo tudi z avtorskimi komadi. Kakšni bodo in v katero smer bo skupina zaplavala, pa naj ostane skrivnost,” nam je še zaupal bobnar skupine.

Xaxid
Logotip skupine Xaxid, ki polni dvorane. Foto: skupina Xaxid

Zlato obdobje Xaxida, ki še kar traja

Člani skupine, Dejan Švab, David Švab, Luka Čendak, Tadej Sever in Alessio Marchezich, so od leta 2014 pa do leta 2015 nastopali pred zvesto publiko, ki je polnila šotore v slovenski Istri in tudi drugod. Kot največji uspeh skupine štejejo to, da so se lahko družili, se skupaj zabavali in doživeli veliko nepozabnih noči in številne zabavne pripetljaje, ki so se članom skupine za vedno vtisnile v spomin.

Spomladi 2017 bo skupina praznovala deseto obletnico delovanja. Člani skupine so se zaprli v vadnico in za vse oboževalce pripravljajo posebno praznovanje z gosti. Glede tega, kaj vse se bo dogajalo ta dan in kdo bodo njihovi gostje, pa Dejan Švab ostaja skrivnosten. Vsekakor verjamemo, da se obeta nepozaben koncert. *