DomovKulturaIz kuhinje že diši: Martinova gos

Iz kuhinje že diši: Martinova gos

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Martinovo ali jesenski pust je pred vrati. To je čas, ko se mošt spremeni v vino, zato je praznik posvečen mlademu vinu.

Ob dobrem vinu se priležejo tudi izbrane tradicionalne jedi, zato smo za vas izbrskali slasten recept za pripravo tradicionalne martinove gosi.

Legenda pravi, da se je sveti Martin, ko je bil proti svoji volji imenovan za škofa, skril med gosi, da mu ne bi mogli sporočiti novice. Gosi so ga s svojim oglašanjem izdale, zato naj bi postale obredna jed.

martin
Sv. Martin je bil znan po svoji skromnosti. Foto: stmartinscranbrook.uk

Sestavine:

– gos,
–  glavica česna, dve jabolki,
– 0,5 l jušne osnove,
– sol, poper,
– med.

Priprava:

Gos dobro splaknemo pod hladno vodo ter jo osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato jo znotraj in zunaj natremo s soljo in poprom. Pečico ogrejemo na 180 °C. V ovalni pekač nalijemo 2,5 dcl jušne osnove, vanj položimo gos (s prsmi navzdol) in neolupljene stroke česna, ki smo jih rahlo strli s ploskim delom noža (le toliko, da počijo, a ne razpadejo) in neolupljene četrtine jabolk, ki smo jim odstranili sredico s peškami. Ker bo gos med peko sama spuščala maščobo, dodatna maščobe za peko ni potrebna. Pekač postavimo v pečico za 45 minut. Po 45 minutah gos obrnemo na hrbet. Čez pol ure gos zopet obrnemo in prilijemo preostanek jušne osnove. Pustimo, da se peče še približno 1 uro, gos pa medtem vsake toliko polivamo s tekočino v pekaču, da se ne suši.

st.martin-e1446470082437
Martinovo je kulinarično zelo poseben čas. Foto: balticbeach.lv

Skupni čas peke je torej 2 uri in 15 minut. Gos, ki je tako rekoč pečena, vzamemo iz pečice. Temperaturo povečamo na 200 °C. Odlijemo tekočino iz pekača (lahko jo shranimo, če bomo iz nje pripravili omako) ter odstranimo česen in jabolka. Vzamemo čopič in gos premažemo z medom, nato pa jo še približno 20 min pečemo pri 200°C, da se lepo zapeče.

Gos lahko razkosamo, preden jo postrežemo, lahko pa jo na mizo postavimo kar celo. Ponudimo jo lahko z najljubšimi martinovimi jedmi – mlinci in sladkim rdečim zeljem. *

Pa dober tek!

Ko se mošt spremeni v vino