DomovNaši krajiSkriti kotički koprskega zaledja: Cerkev Svete trojice v Hrastovljah

Skriti kotički koprskega zaledja: Cerkev Svete trojice v Hrastovljah

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če smo vam včeraj kot namig za nedeljski izlet skozi Instagram utrinke predstavili vasico Hrastovlje, se bomo danes posvetili največjemu umetniškemu zakladu, ki ga premore.

Hrastovlje7
Cerkev Svete trojice v Hrastovljah je ena od najpomembnejših kulturnih znamenitosti slovenske Istre. Foto: blog.ourworldheritage.be

Poslikava v cerkvi Svete trojice je najobsežnejši slikarski projekt svojega časa na Slovenskem. Ob vstopu v cerkev nas obdajo freske z bibličnimi prizori in znamenitim Mrtvaškim plesom, ki ponuja razmislek o tem, kako so se s smrtjo soočali naši predniki v 15. stoletju.

Motivika smrti in minljivosti življenja

Mrtvaški ples je motiv poznosrednjeveške in renesančne umetnosti, ki se je v besedilih pojavil konec 14. in začetek 15. stoletja. V času, ki je sledil, je motiv poslednjega plesa prekril stene cerkva, kostnic, pokopaliških obzidij …

… povezano s črno smrtjo

Smrt, ki je na prehodu iz srednjega v novi vek prežala na vsakem koraku, je bila pogosto osrednji motiv tudi v umetnosti. Izbruhi kuge so smrt naredili za pogosto spremljevalko vsakdana. Epidemije črne smrti, ki so pomorile kar tretjino evropskega prebivalstva in pri tem niso izbirale svojih žrtev, so se razumljivo začele odražati tudi v tedanji umetnosti.

Mrtvaški ples je ena od bolj znanih simboličnih upodobitev smrti. S povorko, v kateri  spremlja tako papeža kot kralja, starca in otroka, imenitnika in berača, izraža negotovost, ki so jo pogoste epidemije vnesle v življenje takratnega evropskega prebivalstva. Umetnost nam pogosto pomaga razjasniti in razumeti čas, v katerem je nastala. Mrtvaški ples v Hrastovljah je dokument svojega časa, ki tudi nas opozarja na večno naravno zakonitost smrti, ki ji ne more ubežati prav nihče.

Hrastovlje2
Mrtvaški ples. Foto: blog.ourworldheritage.be

Pa vendarle ni vse tako temačno in brezupno

Da pa ne bi bili v današnjem prispevku preveč črnogledi, naj omenimo, da je poslikava vendarle večplastna. Neizbežnost smrti je le ena izmed plasti, ki se nam razodeva skozi motiv. Umetniška upodobitev pa poleg tega ponuja še razmislek o ponovnem vstajenju in tudi simboliko karnevalskega rajanja, kjer se ob pomoči dobrega in opojnega vina zabrišejo tudi sledi modre in manj modre krvi, ki je sicer takrat strogo postavljala ločnice med različnimi stanovi. Karnevali in podobne družabne prireditve so vsaj za kratek čas zabrisale te ločnice ter v zabavi in plesu tu pa tam združile ljudi različnih stanov.

Hrastovlje hranijo izjemno umetniško delo

Če vas pot kdaj zanese v neposredno bližino Hrastovelj, si vzemite čas in si poleg edinstvene naravne kulise, ki obdaja kraj in okolico, oglejte tudi cerkev Svete trojice in Mrtvaški ples. Do cerkve se povzpnete po ovinkasti poti, ki vas popelje do nekdanjega tabora. Ta s svojim obzidjem priča o nevarnosti, ki so jo za kraj predstavljali turški vpadi.

V cerkvi si oglejte dih jemajoče poslikave, ki so vernikom v preteklosti približale nauke Svetega pisma, četudi ga sami niso znali brati.

Poslikava cerkve Svete trojice iz leta 1490 je izredno pomemben spomenik slikarstva takratne Istre in opomnik, da je smrt sicer res neizbežna, a ne tako strašna in pogubna, če le živimo polno in zadovoljno življenje. Vabljeni torej na ogled Hrastovelj in morda bodo tudi vaše fotografije del utrinkov v naslednjem prispevku. Nikar torej ne pozabite na #hrastovlje! *

Instagram utrinki: Hrastovlje