DomovNaši krajiJelarji so končno postali Elerji

Jelarji so končno postali Elerji

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaselek Jelarji je po dolgih letih dobil nazaj svoje zgodovinsko poimenovanje Elerji, za kar so si dolgo prizadevali tako krajani Elerjev kot tudi Mestna občina Koper, ki bo poskrbela za izdelavo novih tablic s hišnimi številkami in pokrila stroške krajanov ob zamenjavi osebnih izkaznic.

Prav ta mejnik v zgodovini naselja Elerji so krajani ob organizaciji Turističnega, kulturnega in športnega društva Elerji obeležili z »vaškim« piknikom.

Spomnimo, da se je vse začelo pred štirimi leti, ko so krajani oblikovali pobudo o spremembi imena kraja, ki je bila predstavljena tudi Mestni občini Koper. V ta namen so zbrali celo 117 podpisov, kar predstavlja veliko večino tam živečih krajanov.

Krajani so si dolgo prizadevali za preimenovanje Jelarjev v Elerje. Foto: Darinka Hrvatin

Krajani so predlog o spremembi imena utemeljili z zgodovinskimi viri, kjer je navedeno, da se uporaba imena Jelarji pojavi šele po letu 1955, medtem ko se je skozi vsa časovna obdobja uporabljalo poimenovanje Elerji. Poleg  tega je za samo vas tudi značilen priimek Eler in ne Jelar, še več, kažipoti v vasi so bili vedno označeni s poimenovanjem Elerji.

Pozitivno mnenje k spremembi, administrativnega in geodetskega imena Jelarji, je podalo tudi Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Geodetska uprava pa je potrdila, da v Sloveniji naselje z imenom Elerji še ne obstaja. Zadržkov pri preimenovanju tako ni bilo.