DomovNaši krajiJubilejna Sladka Istra presegla pričakovanja  

Jubilejna Sladka Istra presegla pričakovanja  

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru se je danes končala trodnevna prireditev – 10. Sladka Istra, ki je po ocenah organizatorjev v mesto v treh dneh privabila več kot 60 tisoč ljudi.

Ponudba na več kot 140 stojnicah, ki so bile tematsko razporejene po petih mestnih prizoriščih in bogat spremljevalni program, ki se je skozi ves dan odvijal vse tri dni, so v treh dneh po prvih ocenah v mesto privabili več kot 60 tisoč ljudi.

Med njimi so bili tudi številni potniki s potniških ladij Celebrity Constellation, Mein Schiff 2 in Marella Discovery 2, ki so v teh dneh obiskale Koper, številni domačini, obiskovalci z drugih koncev države, pa tudi iz sosednjih držav.

V treh dneh se je na različnih prizoriščih odvilo več kot 20 brezplačnih kuharskih šovov in delavnic s priznanimi kuharji, masterchiefi, slaščičarji, pa tudi člani različnih društev, več kot deset vinskih degustacij različnih vinarjev oziroma vinskih kleti ter degustacij oljčnega olja, koktejlov in gina. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, ki so se vse tri dni lahko udeleževali brezplačnih otroških delavnic, otroških predstav, kuharskih šovov in celo brezplačnega varstva v angleškem jeziku. Za dodatno veselo vzdušje na 10. Sladki Istri so poskrbele Šavrinke in Šavrini, klapa Semikanta`, plesalci Soy Cubano, Moya in Yan Barray, pa tudi znani obrazi iz Televizije in Radia Koper Capodistria. Danes pa je dogajanje na Kidričevi ulici popestril tudi t.i. sound research z Gabrom Radojevičem.

V soboto se je v sklopu prireditve odvil tudi 10. slikarski ex-tempore. Slednjega se je udeležilo kar 70 avtorjev, na podlagi izbora umetnostnega zgodovinarja Dejana Mehmedoviča so prvo nagrajeni avtorji postali: Zdenka Petek iz Kopra, Andrej Blažon iz Novega mesta in Anita Vozelj iz Renk ob Savi, drugo nagrajeni pa Alice Staraz, Anica Rudolf, Darja Gregorčič Bernik, Nataša  Villone, Maja Alessio, Rezka Arnuš, Polona Harum, Dajana Čok, Andrej Lauko, Tatjana Prodan, Jana Štok, Judita Rajnar, Darja Jereb, Livio Zoppolato, Elsa Delise, Nevenka Flajs, Lona Verlich in Lili Garbajs. Prva razstava potujoče razstave 10. ex-tempore Sladka Istra bo predvidoma novembra v koprski Pretorski palači.

Veliko zanimanja so poželi tudi zmagovalci sladkih natečajev – zmagovalni muškat Sladke Istre – Sladki muškat 2017, ki so ga pridelali v kleti Vinakoper, Naj torta Sladke Istre 2018 – torta Slano doživetje iz Hotela Marina Izola in Najizvirnejša sladica Istre 2018 – sladica Darovi Istre, ki so jo pripravili v Lifeclass-ovem Cafe Centralu.

Eden od vrhuncev letošnje jubilejne Sladke Istre je bil zagotovo sobotni razrez 10 tort, ki so jih pripravili v koprski Kavarni Triglav, in katerih izkupiček bo šel v dobrodelne namene. Prav tako bodo v dobrodelne namene poklonili celoten izkupiček od prodanih slaščic na stojnici zaposlenih na Mestni občini Koper, pa tudi izkupiček, ki ga je na stojnici zbral Radio Koper. Zbrana sredstva bodo letos izročili Društvu gluhih in naglušnih južne Primorske.

Eden od vrhuncev letošnje jubilejne Sladke Istre je bil zagotovo sobotni razrez 10 tort, ki so jih pripravili v koprski Kavarni Triglav, in katerih izkupiček bo šel v dobrodelne namene.

V Mestni občini Koper so zadovoljni, da so letos najslajšo prireditev v državi organizirali na več prizoriščih v zgodovinskem mestnem jedru, saj je bilo slednje živahno vse tri dneve, kar so pohvalili tako številni domačini kot tudi ponudniki, ki delajo v mestnem jedru. Ostalim obiskovalcem Kopra pa se je tako na edinstven način omogočilo spoznavanje vseh kotičkov, ki jih mesto ponuja. Mestna občina Koper se želi še posebej zahvaliti prebivalcem mestnega jedra za razumevanje in strpnost. Sladka Istra je nedvomno prireditev, ki je po desetih letih postala zaščitni znak Kopra.