Juhu, jesenske počitnice so tu!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Osnovnošolci in dijaki že uživajo na prvih letošnjih počitnicah. Da bodo počitnice še bolj zabavne in aktivne, so v Centru eksperimentov Koper pripravili različna predavanja in ustvarjalne delavnice.

šolarji
Foto: arhiv ekoper.si

V Kopru od netopirjev, pajkov in buč do jesenskega listja

V sredo bodo v koprskem centru za eksperimente pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri se bodo pogovarjali o netopirjih, pajkih in bučah. Otroci, starejši od petega leta, bodo spoznali upor zraka in se zabavali v ustvarjanju. Izdelali bodo netopirje na paličicah, storž bodo spremenili v strašnega pajka, izrezovali bodo tudi buče. Vstopnina je štiri evre.

Za malo starejše otroke bo v četrtek ustvarjalnica, na kateri se bodo spoznali s tehnikami zgibanja papirja. Urili bodo svoje ročne spretnosti, spoznali se bodo z izrazi in osnovnimi origami liki. Izdelali bodo čarovnico, metlo, netopirje, duhce, pajčevino, čarovničin klobuk … V petek pa si bodo na ustvarjalnici z naslovom Cvetoča jesen ogledali različno jesensko listje in se naučili, kateremu drevesu pripada.

šolarji
V šolske klopi bo znova treba sesti 7. novembra. Foto: arhiv ekoper.si

V času počitnic so otroci nekoč pobirali krompir

Za jesenske počitnice se je pri nas udomačil sicer nemški izraz krompirjeve počitnice. V preteklosti se je namreč čas počitnic prilagajal kmečkim opravilom in šolarji med počitnicami niso počivali, temveč so bili prosti zato, da so pomagali doma in pobirali krompir.

Šolarji se bodo s krompirjevih počitnic v šolske klopi znova vrnili 7. novembra. *