DomovNaši krajiJuhu, jesenske počitnice so tu!

Juhu, jesenske počitnice so tu!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Osnovnošolci in dijaki že uživajo na prvih letošnjih počitnicah. Da bodo počitnice še bolj zabavne in aktivne, so v Centru eksperimentov Koper pripravili različna predavanja in ustvarjalne delavnice.

šolarji
Foto: arhiv ekoper.si

V Kopru od netopirjev, pajkov in buč do jesenskega listja

V sredo bodo v koprskem centru za eksperimente pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri se bodo pogovarjali o netopirjih, pajkih in bučah. Otroci, starejši od petega leta, bodo spoznali upor zraka in se zabavali v ustvarjanju. Izdelali bodo netopirje na paličicah, storž bodo spremenili v strašnega pajka, izrezovali bodo tudi buče. Vstopnina je štiri evre.

Za malo starejše otroke bo v četrtek ustvarjalnica, na kateri se bodo spoznali s tehnikami zgibanja papirja. Urili bodo svoje ročne spretnosti, spoznali se bodo z izrazi in osnovnimi origami liki. Izdelali bodo čarovnico, metlo, netopirje, duhce, pajčevino, čarovničin klobuk … V petek pa si bodo na ustvarjalnici z naslovom Cvetoča jesen ogledali različno jesensko listje in se naučili, kateremu drevesu pripada.

šolarji
V šolske klopi bo znova treba sesti 7. novembra. Foto: arhiv ekoper.si

V času počitnic so otroci nekoč pobirali krompir

Za jesenske počitnice se je pri nas udomačil sicer nemški izraz krompirjeve počitnice. V preteklosti se je namreč čas počitnic prilagajal kmečkim opravilom in šolarji med počitnicami niso počivali, temveč so bili prosti zato, da so pomagali doma in pobirali krompir.

Šolarji se bodo s krompirjevih počitnic v šolske klopi znova vrnili 7. novembra. *