DomovKulturaJunijske prireditve odpirajo vrata poletju

Junijske prireditve odpirajo vrata poletju

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Istrske občine bodo junija ponudile pestro paleto dogodkov, ki že dišijo po poletju. Pred vrati so 7. Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice, Kino Otok ter Praznik refoška in slovenske Istre.

Kazahstanska folklorna skupina Sazgen Sazy z glasbeniki se bo 7. junija predstavila na Tartinijevem trgu v Piranu. Eden od vrhuncev junijskega dogajanja bo koncert Queen Symphony, ki bo 14. junija na Titovem trgu, živahno bo tudi na kamniti ploščadi Valdoltra. Nastop ŽPZ Kombinat bo 15. junija z nagovorom pospremila Tatjana Rojc, italijanska senatorka in naša tržaška rojakinja. Ob svetovnem dnevu glasbe, 21. junija, vas bodo prek dneva spremljali spontani glasbeni nastopi v središču Ankarana, zvečer v Valdoltri pa koncert učencev glasbenih šol iz Trsta, Kopra in Reke. Dan kasneje bodo prav tam učenci glasbene šole Koper gostili svoje vrstnike iz Kranja na zaključnem nastopu ob koncu šolskega leta.

Poletje v Ankaranu (Foto: Mateja Safhalter)

21. junija bo v Avditoriju Portorož na sporedu Noč najlepših opernih arij, v okviru katere bodo pod taktirko Simona Krečiča nastopili člani Simfoničnega orkestra, solisti in zbor Opere SNG Maribor. 22. junija bo v Dekanih koncert skupine Parni Valjak, 24. junija pa bo na Tartinijevem trgu v Piranu prireditev ob dnevu državnosti s koncertom Anike Horvat. V petek, 28. junija, bo Valdoltra prizorišče otvoritvenega dogodka dvomesečnega festivala Poletje v Ankaranu. Brane Završan z legendarnim koncertom Senca tvoj’ga psa bo občinstvo vodil po čutno-čustvenih življenjskih izpovedih legende francoskega šansona Jacquesa Brela. Isti večer bo v piranskem križnem hodniku na sporedu koncert skladb grofa Stefana Rote. V Kopru bo med 28. in 30. junijem potekal festival FENS, v Avditoriju Portorož pa bo 29. junija nastopil Klemen Slakonja z Big Bandom RTV Slovenija. Isti večer bo na ankaranski plaži Študent prva poletna plesno-glasbena zabava, ki jo bodo zaznamovali priznani obalni DJ-i. Junijsko bogato glasbeno dogajanje bodo dopolnili Četrtkovi večeri pri špini, ki bodo potekali vsak četrtek v Izoli. Glasbeni gostje v juniju bodo Same Babe, Aldo Kumar Anbot ter Teo Collori in Momento Cigano.

Kulinarična razvajanja

Izola bo 31. maja in 1. junija gostila 7. Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice. Dvodnevno prireditev bodo spremljali manjši koncerti na različnih prizoriščih po mestu, v okviru katerih bodo nastopili Klapa Capris, Vruja, Žiga Rustja, Zingelci, Trio Turn, Trio Lipa, Oktet Aljaž, Oktet Tinje, Kompanija izolana in mnogi drugi lokalni glasbeniki.

Prvo polovico junija bodo v Izoli potekali tudi Dnevi domačih pedočev. V projektu sodeluje kar 22 gostiln in restavracij, ki bodo v tem času postregle z domačimi pedoči ter drugimi jedmi pripravljenimi na osnovi školjk in drugih morskih dobrot. Med 7. in 9. junijem bo v Marezigah že 47. tradicionalni Praznik refoška in slovenske Istre, 7. junija pa bodo v Kopru, v okviru kulinaričnega dogodka Viva la pasta na svoj račun prišli vsi ljubitelji testenin. Teden kasneje, 15. junija, se v mesto znova vrača tudi Odprta Kuhna.

Kulturna in etnološka doživetja

15. junija bo v Kopru, Izoli in Piranu potekala tradicionalna vseslovenska prireditev Poletna muzejska noč, v okviru katere se bodo v galerijah in muzejih zvrstili različni dogodki. Ti bodo to noč za obiskovalce odprti veliko dlje kot običajno, vstop pa bo brezplačen. 15. in 16. junija bodo na koprskem Prešernovem trgu potekale tudi številne aktivnosti ob godu sv. Nazarija, 21. in 22. junija pa bodo obiskovalce Srednjeveških dni v Kubedu z različnimi aktivnostmi ponesli v čas srednjega veka, poskrbljeno bo tudi za glasbeno dogajanje s skupino Gedore in Rudijem Bučarjem. 22. junija bo srednjeveško vzdušje tudi v Kortah, kjer bodo ob dnevu državnosti in praznovanju solsticija gostili tradicionalno prireditev Kresna noč v Kortah, ki se ji bo letos pridružil še Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju.

V drugi polovici junija bosta potekali tudi dve tradicionalni folklorni prireditvi. Od 21. do 25. junija po potekal že 17. festival MIFF – mednarodni mediteranski folklorni festival, ki bo v koprsko Taverno in Tartinijev trg v Piranu pripeljal številne zanimive nastope. V Izoli bo med 21. in 28. junijem barvito vzdušje pričaral folklorni festival IzolaFolk, 22. junija pa vabljeni na sprehod po skritih zelenih kotičkih mesta, ki jih bomo skupaj odkrivali na Odprtih vrtovih Kopra.

Praznik refoška in slovenske Istre vabi v Marezige. (Foto: Urban Urbanc, STO)

Na filmskem platnu in odrskih deskah

Med 5. in 9. junijem bo Izola zaživela v znamenju mednarodnega filmskega festivala KINO OTOK. Skrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid ključnih filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru. Letos bo eno od filmskih prizorišč tudi v Izolani, vstop v pritlični del muzeja pa bo brezplačen. Junija se nadaljuje tudi bogat program 26. Primorskega poletnega festivala, ki bo v Piran, Izolo in Koper pripeljal številne zanimive kulturne dogodke. Mesec se bo zaključil gledališko tudi v Ankaranu, kjer bodo gostili predstavo Art Gledališča Ptuj.

Športno obarvano

Koper bo od 30. maja do 2. junija prizorišče svetovnega pokala v gimnastiki, 1. junija bo v mestu Triatlon za pokal Istre, zvečer ob 21. uri pa bo v Taverni ogled finala Lige prvakov, ki ga sodi Koprčan Damir Skomina. Med športnimi dogodki meseca gre izpostaviti še MTB Slavnik, ki bo 16. junija. 24. in 25. junija pa se bodo v parku pred hotelom Kempinski Palace Portorož predstavili luksuzni avtomobili, ki sodelujejo na OneLife Rally potovanju. (konec)

MIFF – mednarodni mediteranski folklorni festival (Foto: MIFF)