DomovNaši krajiKako smo šivali slovensko zastavo?

Kako smo šivali slovensko zastavo?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V knjižnici Srečka Vilharja so se včeraj z razstavo “Kako smo šivali slovensko zastavo?” poklonili 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka iz Slovenije. Govorniki so poudarili predvsem pomen pripadnosti in narodne zavesti. Nekaj besed je obiskovalcem namenil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

cof
Podžupan MOK Peter Bolčič: “Državo moramo imeti radi.” Foto: ekoper.si

Predsedstvo SFRJ je 18. julija sprejelo odločitev, da se mora JLA v treh mesecih z orožjem in opremo umakniti iz Slovenije. Zadnji vojaki so Slovenijo zapustili v noči s 25. na 26. oktober, ko so odpluli iz koprskega pristanišča. Vojna naj bi zahtevala skupno 76 žrtev, 19 žrtev na slovenski strani, 45 na strani JLA, 12 pa je bilo tujih državljanov.

“Takih dogodkov, ki nas spominjajo na dogajanje pred 25 leti, ni nikoli preveč ali dovolj, saj imajo vsi skupni imenovalec, samostojno Slovenijo, na kar moramo biti ponosni. Spomniti pa se moramo tudi na vse tiste, ki so za državo takrat veliko dali in pripomogli k osamosvojitvi. Državo moramo imeti radi,” je v svojem govoru povedal podžupan Peter Bolčič.

cof
Foto: ekoper.si

Fabio Steffe, ki je osamosvojitev intenzivno doživljal, nam je zaupal, da so bile zastave shranjene na njegovem domu, še preden je prišlo do uradne razglasitve samostojne Slovenije. Spomini so ga ponesli v tisti čas, ko jih je je doma skrival pod posteljo. “Trenutek, ko so zastave zaplapolale na razglasitvi, je bil zame osebno nepopisen,” je še dodal Steffe.

cof
Fabio Steffe. Foto: ekoper.si

Pričevalci mejnika naše države

Na razstavi lahko vidite eno od prvih slovenskih zastav, ki je plapolala ob osamosvojitvi, knjige, ki pričajo o dogodkih osamosvojitve in fotografije odhoda zadnjega vojaka iz JLA. Skozi panoje, vitrine in fotografije boste doživeli, nekateri pa tudi podoživeli čas slovenske osamosvojitve. *