DomovNaši krajiKo oljke spregovorijo

Ko oljke spregovorijo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Te dni je živahno v številnih oljčnikih v slovenski Istri. Oljkarji z obiranjem plodov namreč še niso zaključili, celotna oljčna letina bo pod streho konec meseca. V istrskih oljčnih nasadih je najbolj razširjena in hkrati tudi pozna sorta istrska belica, ki predstavlja slabi dve tretjini nasadov.

oljke-lisjak
Oljke in oljčno olje sta osnova sredozemske prehrane, ki slovi po svojih pozitivnih učinkih na zdravje. Foto: Oljarna Lisjak/ Matia Ščukovt

Oljka, visoko cenjeno drevo

Oljčna drevesa so bila ena izmed najstarejših gojenih dreves na svetu. Oljkarstvo so na območjih slovenske Istre pospeševali že grški kolonisti, Rimljani in Benečani. V antični Grčiji so bile oljke glavni kmetijski proizvod, kar je povzročilo razširitev oljkarstva na zahodno Sredozemlje. Nasadi na terasah so nastajali med francosko zasedbo v začetku 18. stoletja. Pred 120 leti so obstajale mešane kulture, med oljke so sejali žita in vrtnine. V starih nasadih je pri nas znanih 31 sort oljk, prevladujejo pa črnica, drobnica, buga in istrska belica. V nove nasade sadijo zlasti istrsko belico, leccino in namizno sorto askolanka, za boljše opraševanje pa sorto pendolino. Zaradi ostrejših podnebnih razmer in značilnih tal je istrsko oljčno olje znano po posebnih učinkovinah in vonju. Oljka ima med drevesi posebno mesto. Zaradi svoje vsesplošne uporabnosti v zdravilne, lepotilne in prehranske namene so jo cenili v številnih kulturah in uporabljali v verskih ritualih.

976388_10151627689413641_1981994835_o
Oljarna Lisjak ponuja ekološko pridelano ekstra deviško oljčno olje najvišje kvalitete različnih sort. Foto: Oljarna Lisjak

Oljarna Lisjak, kakovost in bogata tradicija

Streljaj od Kopra se med oljčnimi nasadi in vinogradi koprskega zaledja nahaja Oljarna Lisjak, kjer se srečujeta bogata družinska tradicija in najvišja kakovost pridelave oljčnega olja. Ljudski rek, da oljka raste počasi, zato jo ne sadimo zase pač pa za naslednje generacije, je družini Lisjak še kako blizu. Njihova zgodba sega več kot tisoč let v zgodovino, ko so predniki začeli pridelovati oljčno olje za osebno uporabo. Na posestvu tako danes najdemo oljke, ki so stare več kot tristo let. V stoletjih so se izkušnje in tradicija prenašale iz roda v rod vse do današnjih dni, ko se blagovna znamka Lisjak s svojimi izdelki postavlja na vodilna mesta v svoji panogi v Sloveniji pa tudi onkraj meja.

Ekstra deviško oljčno olje Oljarne Lisjak se od drugih oljčnih olj med drugim razlikuje tudi po tem, da je obrano in predelano v samo štirih urah. Prav to olju omogoča najvišjo možno kakovost in najboljši okus.

Oljčniki se nahajajo v zaledju slovenske Istre, od koder ročno obrane oljke prepeljejo v lastno oljarno, ki je edinstvena po svojih zmožnostih in po izgledu. Njihova ponudba obsega več vrst oljčnega olja, med temi pa je vsako po sebi posebno in namenjeno kombiniranju z različnimi jedmi. 

12345429_10153938746013641_5349184879867897475_n
Matej Lisjak med delom v torkli. Foto: Oljarna Lisjak

Županovo oljčno olje 2016

Oljarna Lisjak se lahko pohvali z nagrado Županovo oljčno olje 2016, ki so jo prejeli za linijo Cuvée. Linija Cuvée je pridobljena s skrbnim sortnim izborom oljk, ki niso ravno tipično istrske. Ta oljčna drevesa so ljudje prinesli na naše območje iz različnih sredozemskih držav. Leccino, frantoio, maurino in ascolana so le nekatere od mnogih vrst, ki so sem prispele v zadnjih desetletjih. Vonj olja je rahlo sadežen s sledovi trave in mandljev. Po okusu je harmoničen, sladkost se prepleta z grenkobo in pikantnostjo. Barva olja je zelena, a se spreminja in dobiva rumene odtenke. Oljke so obrane in predelane v le štirih urah.

V Oljarni Lisjak smo se z Matejem Lisjakom pogovarjali o natečaju Županovo oljčno olje 2016, istrskih sortah, izvozu produktov njihove oljarne, pojasnil pa nam je tudi razliko med ekstra deviškim oljčnim oljem in deviškim oljčnim oljem. Več pa v spodnjem video prispevku.

 

Dobili smo Županovo oljčno olje in vino za leto 2016