DomovNaši krajiDavid Runco: “Knjižnico želim še naprej peljati v smeri napredka”

David Runco: “Knjižnico želim še naprej peljati v smeri napredka”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

David Runco bo Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja vodil še naslednjih pet let. Podporo so mu izrekli tudi koprski občinski svetniki, ki so na nedavni seji občinskega sveta soglašali z njegovim ponovnim imenovanjem.  

“Vsekakor si želim knjižnico še naprej peljati v smeri napredka. Zagotovo sem zadovoljen, da nam je v preteklih letih uspelo urediti oddelek za odrasle, ki je postal prijazen tudi vsem obiskovalcem z gibalnimi težavami,” je za eKoper povedal David Runco in izpostavil, da je vesel tudi uspeha, ki ga je doživela knjižnica na plaži, saj se je iz Kopra razširila na celotno obalno območje.

Že nekaj let obiskovalce Koprske plaže v poletnih dneh razveseljuje tudi knjižnica na plaži. Foto: arhiv ekoper.si

“Naša največja pridobitev v letošnjem letu je zagotovo Vrt knjige, ki se nahaja med knjižnico in Zdravstvenim domom Koper in je čudovit pokazatelj dobrega sodelovanja našega zavoda z Mestno občino Koper, Marjetico Koper in nenazadnje tudi z Zdravstvenim domom Koper,” je ob tem še izpostavil.

Kot napoveduje, bodo stavbo knjižnice kmalu krasila tudi obnovljena vhodna vrata, ki so jih restavrirali po navodilih zavoda za varstvo kulturne dediščine, sicer pa je trenutno glavni načrt posodobitev voznega parka bibliobusa in prevzem novega bibliobusa, ki bo nared drugo leto jeseni.

Največja pridobitev knjižnice v letošnjem letu je Vrt knjige. Foto: Vojko Rotar

“Vesel sem, da nam je ob pomoči Mestne občine Koper in Ministrstva za kulturo uspelo pridobiti potrebna denarna sredstva za nakup novega bibliobusa, ki bo naše knjige ponesel tudi v zaledne kraje, kjer je ljudem zradi logističnih težav težje priti do naše knjižnice,” je povedal Runco.

Kot nam je zaupal, bo za nakup posebej prilagojenega tovornjaka za prevoz knjig, država prispevala 180.000 evrov, Mestna občina Koper 100.000 evrov, knjižnica pa bo iz lastne blagajne dodala še dobrih 30.000 evrov. V bibliobusu bodo tako lahko prevažali od 3000 do 5000 enot gradiva. Poleg tega bo uporabnikom na voljo tudi najnovejša tehnologija, ki zajema velik ekran in bralnike.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja najde knjigo zase tudi vsak otrok. Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja

Med drugim je Runco izpostavil oddelek za mlade bralce in projekt Rovka Črkolovka, ki je postal popoularen tudi med zamejskimi otroci v Italiji, sicer pa vsak teden za otroke pripravljajo zanimive pravljične urice, kjer otroci aktivno sodelujejo, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnje.