DomovNaši krajiDnevi Andrea Diva in razstava najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml.

Dnevi Andrea Diva in razstava najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml.

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v Pretorski palači v Kopru potekal mednarodni simpozij »Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa«, ki so ga ob odprtju razstave najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml., ob podpori Mestne občine Koper, organizirali Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Društvo za antične in humanistične študije Slovenije.

Simpozija se je udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej pirjevec, ki je poudaril velik pomen takih dogodkov, saj bogatijo in ohranjajo našo kulturno dediščino živo.

Vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na MOK Timotej Pirjevec

Andrea Divo je namreč ena pomembnejših osebnosti v zgodovini Kopra, saj se je šolal prav tu in kasneje postal znani latinist. Uspešno je prevajal dela grških klasikov Homerja, Aristofana in Teokrita, katerih natisnjeni prevodi so ohranjeni.

Njegovi prevodi so bili zelo cenjeni pri sodobnikih in tudi pozneje, saj je prevod Homerja imel vsaj 13 izdaj (1537–1656), prevod Aristofana vsaj deset izdaj (1538–1625) in prevod Teokrita dve izdaji (1539–1554).

Bil je sodobnik in prijatelj koprskega škofa Petra Pavla Vergerija ml. (1498–1565), kardinala Aleksandra Farneseja (1467–1549, poznejšega papeža Pavla III.), pesnika in humanista Ottoniella Vide (1495–1551) in padovanskega škofa Alvisa Pisana.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Foto: ekoper.si

Poleg Timoteja Pirjevca so se simpozija udeležili še direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in dekanja Fakultete za humanistične študije Irena Lazar.

Ob zaključku simpozija so si obiskovalci v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja in v atriju Fakultete za humanistične študije ogledali še razstavo najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml.