DomovNaši krajiKomisijo so letos prepričali barviti vzorci in pletenine

Komisijo so letos prepričali barviti vzorci in pletenine

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zmagovalka letošnjega modnega dogodka Stylo je Jona Bednjanec, ki se je množičnemu občinstvu v dvorani sv. Frančiška v Kopru sinoči predstavila s kolekcijo vzorčastih, barvitih in dovršeno oblikovalnih pletenin. Navdih za svojo kolekcijo je, kot je ob tem povedala, iskala v svojih koreninah, tisti pristni etno pridih pa je ustvarila z igro vzorcev, pri čemer je spajala različne tkanine tekstilnih kosov, jih kolažirala, kombinirala in razvijala nove, lastne interpretacije.

V okviru tretje edicije modnega natečaja za mlade in še neuveljavljene modne oblikovalce sta se sinoči predstavila tudi Anja Medle in Erik Starc. Vsi trije so ustvarjali na temo ‘Etno v novi preobleki’ in svoj navdih iskali v kulturi, v kateri so odraščali in pestri kulturni dediščini tega prostora, zato je lahko več sto glavo občinstvo na modni brvi občudovalo pisano paleto najrazličnejših krojev, rezov in vzorcev, za živost posameznih kolekcij pa so poskrbele tudi barve, predvsem pa specifičen izbor tkanin in grafičnih potiskov, značilnih za določeno kulturo oz. narod.

Uvodoma se je predstavila še ena izjemno obetavna mlada oblikovalka – Neli Štrukelj, ki ustvarja pod blagovno znamko Nelizabeta. Na majski ediciji Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je povsem navdušila s svojo zadnjo kolekcijo Current, ki jo je navdahnila očaranost nad vizualno podobo kurentov ter fascinacija s starodavno, a vedno aktualno simboliko te avtohtone in prvinske poganske figure.

 

 

 

 

 

 

 

 

Medtem, ko se je zmagovalka, Jona Bednjanec, odločila za pletenine, je Anja Medle predstavila svojo kolekcijo ženskih oblačil Lapsus, v kateri je moč zaznati tudi moško slihueto oz. kroj. Pri snovanju le-te je iskala odgovore na vprašanje, kaj je njena kulturna dediščina, za izhodišče pa vzela domačo hišo, dom svojega dedka. Kolekcijo je smiselno umestila v prostor in čas, v katerem živi, upoštevajoč moderne trende modnega oblikovanja.

Tudi Erik Starc je navdih črpal iz svojih istrskih korenin – hiše, v kateri je zrasel in v njej živi ter svoje rodne Istre. Od tod izhaja tudi ime njegove kolekcije Histrija. V njegovi kolekciji najdemo različne kose oblačil, ki so jih nekoč nosile šavrini, solinarji, ribiči, kot tudi t.i. šjore. Osnova na kateri je gradil, so ženske in moške narodne noše, ki jih je smiselno povezoval v zgodbe, z detajli, kroji, materiali in potiski pa dosegel tisti sodobni pridih etna. Kolekcija je zasnovana z novim, mladostnim pridihom, vendar je v njej čutiti globoko spoštovanje do tradicije.

Zadnjo besedo je tudi tokrat imela ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki s področja modnega oblikovanja, med katerimi je modna poznavalka, novinarka in voditeljica Lorella Flego, urednica revije Elle Petra Windschnurer, predstavnica Mercedes-Benz-a Metka Kejžar, programski direktor MBFWLJ Sašo Radovič ter predstavnici Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani Nataša Peršuh in Elena Fajt.

To je bila že tretja modna revija, ki jo Center mladih Koper prireja v okviru natečaja Stylo, katerega glavni namen je mlade spodbuditi h kreativnosti ter jim dati priložnost, da svoje zamisli in delo javnosti predstavijo na pravem modnem dogodku. Letos so k sodelovanju povabili tudi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, ki je v širšem prostoru ime za mednarodni premium teden mode. Z dvema edicijama letno, bogatim programskim okvirom, gostovanji najbolj pronicljivih regijskih modnih oblikovalcev ter mednarodnih medijev, je Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana tudi izjemna platforma za razvoj modne industrije in talentov mladih modnih oblikovalcev.

Modnega dogodka so se udeležili številni visoki gostje, med njimi tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki si je letošnjo modno revijo ogledal v spremstvu svoje družine.