DomovNaši krajiLepo je biti … Koprčan!

Lepo je biti … Koprčan!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Predstava Lepo je biti Koprčan, ki jo je Gledališče Koper premierno uprizorilo včeraj, je privabila številne. Ti so v uro trajajoči predstavi v obliki mladinskega kviza na humoren in nekoliko nevsakdanji način spoznavali zanimiva dejstva o zgodovini Kopra in odkrivali čare njegove pestre kulturne dediščine. Predstavo si je v družbi svojih najbližjih sinoči ogledal tudi prvi Koprčan, župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Ob letošnjem Evropskem letu kulturne dediščine, ko se v Mestni občini Koper odvijajo najrazličnejši dogodki, so luči žarometov osvetlile prav posebno gledališko predstavo, kulturno-zgodovinski mladinski gledališki kviz Lepo je biti Koprčan, ki na duhovit način predstavlja kulturno dediščino mesta Koper.

Kviz, ki ga je profesionalno odvodil Rok Matek, v njem pa sta kot gostji sodelovali slovenski igralki Tjaša Hrovat in Anja Drnovšek, je sestavljalo pet krogov s tremi vprašanji, tako da so se gledalci tekom predstave lahko seznanili s petnajstimi temami s področja kulturne dediščine Kopra. Vlogo asistenta, hišnega zabavljača in vsestranskega dečka, ki se je tekom večera prelevil v številne pomembne osebnosti koprske zgodovine, pa je več kot odlično odigral Luka Cimprič.

Poleg Renate Vidič, ki je tako avtorica besedila kot tudi režiserka predstave, so predstavo soustvarjali še Milan Percan, ki je poskrbel za scenografijo, Anja Ukovič odgovorna za kostumografijo, avtor glasbe je Mirko Vuksanović, avtorica videa Noemi Zonta, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, lektor Martin Vrtačnik in avtor zvočnih efektov Martin Belac.

 

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan sta na premierno uprizoritev predstave povabila tudi turistične ponudnike, kulturne ustvarjalce in izobraževalne ustanove, ki delujejo v Mestni občini Koper, saj je to še ena odlična priložnost za obeležitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine. Predstavi je nato sledilo druženje v duhu tradicije in običajev, ki so jih obujali Šavrini in anka Šavrinke, skupina Al tempo di Tartini in Rosa Klementina. Ob tej priložnosti so vsi skupaj nazdravili tudi bližajočemu se svetovnemu dnevu turizma, v okviru katerega bo 27. septembra organiziran brezplačen ogled koprskega zvonika in enega najlepših razgledov mestnega jedra Kopra in okolice.