DomovNaši krajiDo konca leta tudi sanacija plazu v Krnici

Do konca leta tudi sanacija plazu v Krnici

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Občina namerava k sanaciji zemeljskega plazu v Krnici pristopiti že to poletje. Razpis za izbiro izvajalca je v sklepni fazi, rok za oddajo ponudb se je iztekel. Naložba naj bi bila pod streho še pred koncem leta.

Sanacija zemeljskega plazu v Krnici se bo začela predvidoma naslednji mesec, do roka je na občino prispelo sedem ponudb, kdo bo izbran, bo znano že v kratkem. Sicer pa celovita sanacija plazu v Krnici predvideva dve fazi; prva, ki jo bo občina izpeljala v tem letu, zajema gradnjo cevovodov in jarkov, globokih drenaž kot ukrep izkuševanja plazu in gradnjo meteorne kanalizacije, v kolikor navedeni ukrepi ne bi zadostovali, bi sledila še druga faza, v okviru katere bi uredili pilotne stene.

Celovita sanacija plazu v Krnici predvideva dve fazi. Foto: MOK

Sanacijo naj bi sofinancirala tudi država – pristojno ministrstvo je namreč naložbo že pred časom uvrstilo v program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi posledic poplav med 16. in 20. septembrom 2010, sredstva naj bi zagotovilo tudi v državnem proračunu.

Plaz je še vedno aktiven – premike zemlje redno spremljajo tudi na občini

Plazenje zemlje nad vasjo Krnica je bilo prvič zaznano že leta 1979, a se je intenzivneje aktiviralo šele po daljšem deževnem obdobju leta 2010, ko je resno ogrozilo življenje nekaterih prebivalcev. Mestna občina Koper je tako že v januarju 2011 Geološkemu zavodu Slovenije naročila celovit pregled plazovitega območja in vzpostavila monitoring, izdelala pa je tudi elaborat za sanacijo. Poleg tega je v letu 2011 družini, katere dom ni več zagotavljal varnega bivanja, omogočila varno nastanitev na drugi lokaciji, izdelala pa je tudi projektno dokumentacijo za izvedbo interventnih ukrepov.

Marca 2013 je omenjena dokumentacija dobila zeleno luč za vključitev v državni sanacijski program. Na podlagi geomehanske raziskave je bila v letu 2014 izdelana tudi dokumentacija za drenažo, meteorno kanalizacijo in podporne konstrukcije, izvedeni pa so bili tudi najnujnejši sanacijski ukrepi na poškodovanem objektu. S tem je preprečila uničenje objekta. Njegovo stanje je trenutno stabilno in varno, vendar je zaradi aktivnosti plazu potrebno razpoke stalno spremljati, bivanje v objektu pa je še vedno tvegano. Tamkajšnji družini zato koprska občina še vedno zagotavlja začasno nastanitev na varni lokaciji.

Sicer pa občina še vedno redno spremlja premike v notranjosti tal kot tudi premike objektov na tem območju, plaz je namreč kljub vsemu še vedno aktiven, plazenje zemlje pa se ne bo ustavilo brez ustreznih geotehničnih ukrepov. Izsledki monitoringa kažejo, da se notranjost plazu na leto premakne za približno 1 do 2 cm, površina pa za 2 do 3 cm, počasi se premikajo tudi stanovanjski objekti. Kot opozarjajo strokovnjaki, največjo potencialno nevarnost predstavljajo obilne padavine, ki bi lahko vnovič povzročile večje premike zemljine oziroma premik roba plazu, kar bi lahko ogrozilo več stanovanjskih objektov v vasi, kot tudi cesto Črni Kal – Rižana ter Krniški potok.